Умро Радован Трнавац!

Срна
Умро Радован Трнавац!

БЕОГРАД - Данас је послије краће болести у Београду преминуо један од најзначајнијих спрских сликара 20. вијека Радован Трнавац Мића.

Утоку дуге и успјешне каријере Трнавац, који је имао 74 године када је умро, имао је  више од 50 самосталних изложби, те више од 1.000 групних изложби у многим градовима свијета, са најзначајнијим сликарским именима 20. вијека, попут Пикаса, Лихтенштајна, Ворхола, Раушенберга, јавио је РТС.

Осим сликарства, Радован Трнавац Мића бавио се и вајарством, урадио је пет споменика који се налазе у македонским градовима Битољ, Крушево и Брусник.

Крајем седамдесетих година прошлог вијека, радио је на Првом и Другом програму Телевизије Београд.

Снимио је 26 документарних филмова о југословенским ликовним умјетницима, добитник је бројних престижних награда и значајних признања за свој рад у земљи и у свијету. Деведесетих година у Ваљеву, гдје је завршио основу школу и проверо дјетињство, основао је Интернационални уметнички студио, који му је град првобитно понудио за легат.

Интернационални уметнички студио од 1997. године успјешно обавља Мићину мисију спајања умјетности различитих култура и нација под окриљем галерије у Ваљеву. За 27 година у студију је излагало више од 500 умјетника широм свијета са свих континената, а колекција овог студија сада броји 400 радова тих умјетника.

Рођен у Крагујевцу, основну школу завршио је у Ваљеву, а Средњу електротехничку „Никола Тесла” у Београду.

Прво сликарско искуство стекао је на Вишој педагошкој академији у Никшићу, а послије завршене прве године био је примљен на Ликовну академију, сликарски одсјек, у Београду, на којој је 1977. године дипломирао у класи професора Младена Србиновића.

Вријеме и мјесто сахране биће накнадно саопштени.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана