Умро познати композитор Зоран Ерић

Г.С.
Умро познати композитор Зоран Ерић

Рођен је 1950. у Београду. Дипломирао је и магистрирао композицију на Факултету музичке умjетности (ФМУ) у класи Станојла Рајичића. Усавршавао се краће вријеме на Орфовом институту у Салцбургу и на мајсторском курсу Витолда Лутославског у Грожњану. Био је шеф Катедре за композицију, продекан ФМУ, потом проректор, а затим и ректор Универзитета умјетности у Београду.

Његов опус обухвата дела различитих жанрова која су извођена у готово свим земљама Европе, САД, Кини и Аустралији, а изводили су их угледни домаћи и инострани ансамбли као што су гудачки оркестри „Душан Сковран", Гудачи Гилдхола, Свети Ђорђе, Крајзлер лондонски гудачи, Загребачки солисти, 12 челиста Берлинске филхармоније, Камерни оркестар Детроита, Гудачки оркестар Кремља, Camerata Sebica, Банатска филхармонија, Симфонијски оркестар РТС, Collegium musicum, Београдска филхармонија, Ирски камерни оркестар.

Сарађивао је са најзначајнијим домаћим и иностраним извођачима међу којима су Александар Павловић, Живојин Здравковић, Кенет Џин, Павле Дешпаљ, Џејмс Џад, Урош Лајовиц, Бојан Суђић, Даринка Матић-Маровић, Ксенија Јанковић, Лидија Пилипенко, Дејвид Такено, Бернард Лански, Со-ок Ким, Малаки Робинсон, Јон Богданеску, Марија Шпенглер, Дејан Млађеновић, Александар Маџар, Ариса Фуџита, Небојша Игњатовић, Милош Петровић, Слободан Герић, Емануел Паји, Љубиша Јовановић и многи други.

У његовом стваралаштву посебно мjесто заузима и обиман циклус музике за позориште и филм. Сарађивао је са  најистакнутијим позоришном ствараоцима Србије као што су Соња Вукићевић, Горчин Стојановић, Никита Миливојевић, Вида Огњеновић, Небојша Брадић, Ивана Вујић, Милан Караџић, Харис Пашовић, Дејан Мијач, Боро Драшковић, Егон Савин и други.

Добитник је великог броја награда и признања за своје стваралаштво међу којима су најзначајније Октобарска награда града Београда, YUSTAT Grand Prix за позоришну музику, две Златне мимозе за филмску музику, две Стеријине награде за позоришну музику, Велика златна медаља Универзитета умjетности у Београду. Једини је од српских композитора који је четвороструки добитник највећег признања у области музичког стваралаштва у Србији – Мокрањчеве награде, преноси Нова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана