Умро Никола Симић

Агенције
Умро Никола Симић

Никола Симић, чувени српски глумац, умро је данас послijе дуге и тешке болести.

Он је ове године два пута подвргнут операцијама на Институту за урологију и нефрологију, јер је боловао од рака.

То га међутим није спречавало да игра у представи „Буба у уху", као и у мјузиклу Позоришта на Теразијама „Продуценти". Раније је најављивано да би требало да игра у наставку филма „Зона Замфирова".

Симић је рођен 18. маја 1934. и већ у гимназији се придружио драмској секцији. Његова прва љубав било је сликање, али је стицајем необичних околности одустао од средње умjетничке школе и посветио се глуми, у коју га је увео његов старији брат Славко.

Дипломирао је на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду и прву улогу у представи "Оклопни воз" Мирослава Беловића имао већ као студент (1957.) у Југословенском драмском позоришту, чији је стални члан од 1959.

Прославио се улогом Мите Пантића у филмском серијалу "Тесна Кожа", али и серијама "Срећни људи", "Породично благо", "Љубав навика, паника".

Од 1971. играо је у представи "Буба у уху" са којом је 7. јуна 2011. прославио јубилеј 40 година играња.

Познат је и по томе што је синхронизацијама цртаних филмова на српски позајмљивао глас Душку Дугоушку, Микеланђелу и Секачу у "Нинџа Корњачама" и Чипу Чејсу у "Трансформерсима".

Током дуге каријере освојио је низ награда: "Ћеле кулу" (данашњу "Наису") за најбољу филмску креацију 1975, и награде за животно дело "Бранислав Нушић", "Павле Вуисић" и "Златни ћуран".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана