Умрла холивудска легенда Мики Руни

Агенције
Умрла холивудска легенда Мики Руни

Холивудска легенда Мики Руни преминуо је у недјељу у 94. години, објавио је "Veriety". Славни глумац играо је у више од 300 филмова и тв серија, женио се осам пута и имао 12 дjеце.

Рођен је 23. септембра 1920. године као Џо Јул Млађи у Бруклину и имао је само 17 мjесеци кад се први пут појавио на позорници заједно са родитељима у једном водвиљу. Са седам година умjетничко име му постаје "Мики Руни" и појављује се у првом филму, а глума ће му остати занимање и страст до краја живота.

Већ као тинејџер постао је велика звијезда играјући лик Ендија Хардија у чак 15 филмова. Током златног доба Холивуда глумио је са свим холивудским љепотицама од Елизабет Тејлор, Џуди Гарланд до Одри Хепберн у "Доручку код Тифанија".

Био је први тинејџер који је освојио номинацију за Оскара у главној мушкој улози и добио је посебног Оскара за младе 1938. године за филм "Boys Town " са Спенсером Трејсијем.

Био је још четири пута номинован за Оскара, а освојио је почасни Оскар за 50 година каријере. Глумио је све до недавно, у филмовима "Ноћ у музеју" (2006) и "Мапети" (2011).

Уз успјешну акријеру, имао је и буран приватни живот који су обиљежили бројни разводи и банкрот, а име му се у два наврата појављивало у таблоидима - први пут због везе с Авом Гарднер, а други пут прије пар година кад је тужио због злостављања и превјаре свога усвојеног сина Кристофера Ејбера и његову супругу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана