Умјетност у доба пандемије: Балетни студио замијенили дневним боравком

Срна
Умјетност у доба пандемије: Балетни студио замијенили дневним боравком

ИЗМИР - Балет, познат као симбол елеганције, љепоте и воље, преселио се из учионица с огледалима у дневне собе током епидемије нове врсте вируса корона.

Епидемија, која је дубоко потресла здравствени сектор, а затим оставила негативне посљедице на свим пољима, од привреде до политике, од образовања до културе, узроковала је промјене и у многим гранама умјетности. Међу њима је и балет који захтијева године и сате напорног тренинга.

Ученици који тренирају балет, а чији је континуитет од велике важности у смислу тјелесне дисциплине и тјелесног развоја, свакодневно су тренирали у балетним учионицама и студијима све док су мјере против епидемије то допуштале.

Како је тренутно одлазак на тренинге отежан и због полицијског сата, поједине школе балета покренуле су онлине наставу. Тако су многи млади балетани и балерине дневне боравке у својим кућама претворили у балтене студије.

Ипек Санитурк, наставница у Балетно-плесном едукацијском центру, казала је да настављају онлајн програме подршке током епидемије, како би ученици могли остати у контакту са инструкторима и одржавати тјелесну кондицију.

Према њеним ријечима, постоје позитивни и негативни аспекти онлине наставе, али је напоменула да се као наставници балета труде да ученици прођу кроз овај период са најмање штете.

Нагласила је да балет захтијева константну физичку форму.

Осврћући се на негативан утјецај епидемије на балетно образовање, Санитурк је рекла: “У овом периоду су затворене врло старе, давно успостављене балетне и умјетничке школе. Нанесено је много штете коју је тешко поправити.”

Њена ученица, 14-годишња Дуру Суеце, наставу похађа из дневног боравка свог дома.

Како је казала, током дана има редовну наставу, а након тога одијева костим и почиње тренинг.

“Морамо више радити због епидемије, али не желим се одвојити од балета. Желим да епидемија коронавируса престане и да се вратимо нормалном тренингу”, изјавила је Сyеце.

Њена мајка Аyсен казала је како кћерка балет тренира већ шест година, воли плес и не одустаје од њега и због тога је наставила са онлине часовима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана