Умјетност на улици

Снежана Тасић
Умјетност на улици

Приједор - Изложба реплика умјетничких радова двојице приједорских умјетника Драгана Топића и Мирка Шевића отворена је јуче на шеталишту у центру Приједора.

Директор Музеја Козаре Миленко Радивојац отварајући изложбу истакао је да је ово прва оваква поставка која ће у седам дана бити доступна свим грађанима Приједора и њиховим гостима.

- Сви који буду шетали идућих дана овом улицом биће у прилици да виде заиста необичне и добро урађене умјетничке радове.

Приједор је и овом приликом потврдио да је сликарство бренд овог града и да има богату сликарску традицију - казао је Радивојац.

Додао је да је ријеч о умјетницима који су чланови Удружења ликовних умјетника Приједора и да су изложили по десет својих радова рађених уљем, тушем и оловком.

Један од аутора изложбе Драган Топић истакао је да он и Мирко Шевић већ неко вријеме размишљају о уличној умјетности која се, по њиховом мишљењу, полако сели и на простор Балкана.

- То нас је и опредијелило да ово буде један фини мали увод у сликање мурала у Приједору, али и почетак ликовне колоније “Сретен Стојановић”. Надамо се да тиме започињемо традицију уличне умјетности у овом граду - казао је Топић.

Каже да њихови радови нису из истих циклуса већ из више њих, што представља својеврстан увид у њихов умјетнички развојни пут.

Мирко Шевић наглашава да је овај вид представљања умјетника на западу уобичајен.

- Стрит арт је једно ново умјетничко кретање и представља излажење из конвенционалних простора, галерија и музеја - рекао је Шевић.

Необичну изложбу заједнички су организовали град Приједор, Музеј Козаре и Удружење ликовних умјетника Приједор.

Кретања

- Драго ми је што се наша идеја о уличној умјетности остварила први пут у Приједору. Намјеравам да на овај начин излажем самостално и широм Европе, јер је стрит арт један од еманципованих кретања у умјетности - каже Мирко Шевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана