Умјетност још једном срушила границе

Александра Глишић
Умјетност још једном срушила границе

Бањалука - Необична поставка "14x14 - Виђења дунавске регије. Позиције у савременој уметности" краси изложбени простор Музеја савремене умјетности, а идеја је потекла од умјетнице и кустоса Регине Хелвиг-Шмид.

Изложба обухвата радове 14 међународно признатих савремених умјетника из 14 земаља подунавског региона.

- Идеја је била да се дунавска регија, односно умјетници из ње, повежу и дају одговоре на ситуацију која их окружује, показујући на тај начин како умјетност нема граница - рекла је директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић.

- На почетку смо окупили умјетнике из разних области, а све са жељом да ставимо акценат на мир у свијету. Хтјели смо да упознамо савремену умјетност из земаља које нам нису биле толико познате. Позвали смо представнике земаља дунавске регије и направили велику изложбу, а 2011. смо на нашу срећу осим земаља које директно граниче са Дунавом укључили и оне кроз које ова ријека не протиче, али њихове ријеке припадају дунавском сливу - каже кустос Регина Хелвиг-Шмид, која је и умјетнички директор пројекта.

Подунавски регион чини 14 земаља које граде вишеслојни макрорегион у Европи. Укупно 28 стања/ситуација фотографисаних од стране 14 савремених, интернационално признатих вајара, сликара, фотографа у домену инсталације и медија, представљају идеје о утопији, реалности, животу, искуству и отаџбини.

Начини виђења ових умјетника не представљају само трансформацију њиховог умјетничког израза кроз објектив камере. Као резултат овог процеса умјетници су били позвани да учествују у манифестацији "Донумента", једном од најважнијих културолошких актера дунавског региона.

Изложба охрабрује гледаоца да постане интерпретатор умјетничког дјела: гледалац је позван да види умјетничко дјело као шири кадар кроз који се може индивидуално сагледати дунавски регион, као европска или глобална реалност.

Специјалне презентације

Изложба је Музеју савремене умјетности РС проширена са три специјалне презентације: Мила Панић (Бањалука), Младен Миљановић (Бањалука) и Christian Schnurer (Минхен). На свом путу кроз земље европског макрорегиона поставка је до сада представљена у Њемачкој, Аустрији, Мађарској, Србији, Румунији и Бугарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана