Умјетнине под трошним цријепом

Снежана Тасић
Умјетнине под трошним цријепом

Приједор - Спомен-кући породице Стојановић у Приједору неопходан је нови кров. Цријеп је постављен 1989. године, трошан је, пуца и треба га што прије замијенити.

Рекао је ово директор приједорског Музеја Козаре Миленко Радивојац подсјећајући да је недавно невријеме однијело педесетак комада цријепа.

У Спомен-кући породице Стојановић, која је у надлежности Музеја Козаре, смјештене су двије сталне изложбе: легат Сретена Стојановића и историја породице Стојановић.

Прву кућу позната породица саградила је по доласку у Приједор 1864. године. Иако је зграда обновљена и у новом руху отворена 2007. године, кров ни тада није промијењен.

Радивојац, који је и креатор поставке, каже да су у Спомен-кући изложили све што су имали од заоставштине ове породице. У изложбеном простору посјетиоци могу да погледају старе породичне фотографије, документа од историјске важности, одливке и оригиналне скулптуре Сретена Стојановића, аквареле, цртеже, скице. Изложене су и бројне књиге, љекарски прибор и тениски рекет др Младена Стојановића. Један од занимљивијих експоната је мач стар више од пет вијекова.

Испред Спомен-куће је чувена скулптура Сретена Стојановића "Женска глава" или "Распјевана уста" са Иришког вијенца.

- Ова кућа као материјално добро треба да говори генерацијама које долазе, како треба да се живи, да се бори за своје људско и национално достојанство, како да се поруке живота оставе некоме за будућност - каже Радивојац.

Ово је својеврсна историјска прича о Стојановићима, симбол поштовања и повјерења међу људима јер је на овај начин одато признање једној угледној, старој приједорској породици која је оставила дубок траг у историји и култури овог краја.

- Збирку у Спомен-кући редовно допуњавамо, а драгоцјена документа и умјетничка дјела дали су нам на располагање потомци породице Стојановић из Београда, али и они који тренутно живе у Њемачкој - каже Радивојац.

Подсјећа да су дио експоната добили од Младена Стојановића, унука проте Симе, који је дао велики допринос да се оствари идеја о породичној кући Стојановића.

Радивојац истиче да је у Спомен-кући само током прошле године било више од пет хиљада посјетилаца, а ријеч је о туристима, школарцима и студентима који у обиласку знаменитости Приједора не пропуштају прилику да посјете и овај кутак културне баштине града.

Збирка

Захваљујући чињеници да је Спомен-кућа породице Стојановић додијељена Музеју Козаре Приједор као депаданс остварена је замисао да се на једном мјесту сачува и представи богата збирка предмета из ове угледне свештеничке породице. Стојановићи су вриједно сакупљали документа, књиге, фотографије, умјетничка дјела који данас чине поставку вриједне пажње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана