Умјетник Жељко Опачак поклонио збирку дјела Музеју савремене умјетности РС-а

Анадолија
Foto: rtrs.tv

БАЊАЛУКА - У Музеју савремене умјетности Републикe Српскe у Бањалуци данас је одржана конференција за медије поводом великог поклона умјетника Жељка Опачка музеју чиме је на најљепши начин обогаћена збирка ове институције у години у којој се обиљежава 50 година од њеног оснивања.

"Ријеч је о збирци дјела Жељка Опачка, бањалучког визуелног умјетника настањеног у Словенији, коју је поклонио Музеју са жељом да се трајно чува у граду у којем је рођен. Збирка обухвата 1.533 слике и радове на папиру у комбинованој техници, који су настајали током 80-их година", навели су из Музеја савремене умјетности РС-а.

Овом приликом из музеја су се захвалили умјетнику на изузетно значајном поклону и ријеткој прилици за донацију овако велике збирке која на посебан начин допуњује музејску колекцију дјелима везаним за умјетничку сцену Бањалуке тога времена.

Помоћница министра за културу РС-а Тања Ђаковић је на конференцији изјавила да је почаствована што је присуствовала свечаном чину примопредаје умјетникових радова.

Опачак је исказао одушевљење што ће његова дјела чувати важна институција као што је Музеј савремене умјетности РС-а. На данашњој конференцији су директорица Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић и Опачак свечано потписали уговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана