Умјетник из Лос Анђелеса прави играчке Трбе и Дугог VIDEO

А. Маџар, M. Пијетловић
Умјетник из Лос Анђелеса прави играчке Трбе и Дугог VIDEO

Бањалука - Ствараоци бањалучке бајке "Авантуре Трбе и Дугог" Јелена Којовић-Тепић и Младен Ђукић сваки дан имају један добар разлог да буду поносни на своју идеју.

Осим што имају одличну подршку љубитеља добре приче из цијелог свијета путем интернет сајта "Kickstarter", на којем су за само три дана скупили 47 одсто новца како би ова магична прича дошла малишанима у руке у штампаном издању, још једна сјајна вијест је да ће се правити и играчке од папира.

Да ова бајка помјера границе, доказ је и информација да ће играчке дизајнирати Брајан Кастелфорт из Лос Анђелеса, један од најбољих и најпознатијих дизајнера папирних играчака на свијету.

Његова књига "Papertiy Monsters" је већ имала много реиздања и до сада је продата у 180.000 примјерака. Аутори су контактирали Кастелфорта да им препоручи некога ко би могао да им помогне да своју идеју спроведу у дјело.

- Међутим, он не само да је одговорио, него није препоручио никога. Толико су му се допали прича и дизајн Трбе и Дугог да је он преузео све на себе да ради - поносно причају аутори.

Како је открила аутор бајке Јелена Којовић-Тепић, Дуги и Трба су ликови из бајке, живе у једном далеком царству у којем живи цар чија је кћерка отета.

- Цар је расписао оглас да ће дати пола царства и кћеркину руку оном ко је врати. У акцију спасавања кренули су храбри принчеви и витезови, али нико није прошао препреке. У истом царству живе један дебели и један мршави лик које нико не воли јер тако ружно изгледају. Обојица крећу у авантуру, срећу се и постају пријатељи - испричала је дио бајке Којовић-Тепић.

Према ријечима издавача Младена Ђукића из бањалучке "АЕОН" продукције, тражили су начин како да објаве ову бајку, јер је локално издаваштво за дјецу релативно неразвијено, "а вани вам траже да им препустите сва права, па шта буде".

- Нама се то није свидјело, па смо се одлучили за "Kickstarter", јер су сви они који желе помоћи максимално заштићени. Та платформа функционише тако да се са пројектом упознате прије реализације, а свој производ добићете прије свих, већ у децембру - истиче Ђукић.

Трба и Дуги добили су свој изглед захваљујући Дејану Мијатовићу, који је урадио илустрацију.+++

 

Castleforte Tubby & Stretch Intro from AEON Production on Vimeo.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана