Умјетничке инсталације запливале Саном

Снежана Тасић
Умјетничке инсталације запливале Саном

Приједор - На изненађење многих Приједорчана на ријеци Сани освануле су необичне инсталације за које мало ко зна да су дјело истакнутог приједорског умјетника и сликара Рудолфа Слачала.

Инсталације су постале права атракција, али има и оних који их доживљавају на погрешан начин, па их користе за одмор у паузама купања.

- Ово је нешто предивно. Украс ријеке Сане и нашега града. Мислим да треба да поведемо рачуна о тим инсталацијама. Сваки дан се купам у близини и примијетим дјецу како се сунчају на њима - истакао је један Приједорчанин.

На радост умјетника Слачала и свих грађана који поштују умјетност, ове инсталације постале су културна атракција града на Сани и зато су из Градске управе упутили апел купачима да се суздрже од ове ружне навике, да не би упропастили умјетничко дјело.

- Желим да упозорим купаче, пошто је ниво Сане низак и сви могу да допливају до инсталација, да се не пењу по њима. Мислимо да би било штета да се такво једно умјетничко дјело уништи, јер сматрамо да њиме можемо толико тога да покажемо, и у културном и у туристичком смислу, нашим суграђанима и окружењу - рекла је начелник Одјељења за друштвене дјелатности Љиљана Бабић.

Свака инсталација на води има своју поруку и свако може да је протумачи на свој начин. Ауторова жеља је била да створи умјетничко дјело које ће представљати стилизоване облике аква-флоре и фауне, изражене апстракцијом.

Истовремено, већи дио композиције представља слободан умјетнички доживљај, математички прецизно изведен и потом остварен слободним распоређивањем различитих форми.

Жеља умјетника је, како је сам истакао, да инсталација, својом идејом и извођењем, укаже на неопходност очувања природне, прије свега, чисте воде.

Реализацију пројекта је помогао град Приједор, који је препознао умјетничку и креативну вриједност инсталације и њен допринос развоју културног туризма града Приједора, као и неопходност очувања здраве и чисте ријеке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана