Умјетничка раскош пред посјетиоцима Лут феста

А. М.
Умјетничка раскош пред посјетиоцима Лут феста

Источно Сарајево - Спектакуларним извођењем представе “Рефлексија анимације - Equinox”, која је настала као резултат дугогодишњег рада и истраживања система импровизованих лутака, а чији је идејни творац редитељ Боњо Лунгов, отворен је 16. међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест” у Источном Сарајеву.

Церемонија отварања била је у знаку додјеле значајних признања за допринос развоју луткарства и развоју драмског одгоја. Плакета “Златна анима” за међународни допринос развоју луткарства додијељена је мр Ефимији Павловој, глумици, редитељу и директору Државног луткарског позоришта “Сливен” из Бугарске.

Награду је у име Савјета фестивала уручио директор Витомир Митрић. Жири Међународне награде за допринос развоју драмског одгоја “Грозданин кикот” донио је одлуку да се специјална награда додијели “Лут фесту”.

Пет фестивалских дана, богат такмичарски и пратећи програм, промоције, предавања, радионице најављују веома садржајан овогодишњи фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу који се одржава под мотом “Феномен луткарске игре”. Публика ће први пут имати прилику да види позоришта из далеког Јапана, Мексика, Естоније и Португалије. У духу бугарског луткарског позоришта ове године ће се представити најзначајнији ансамбли из Бугарске, Државно луткарско позориште из Старе Загоре и “Сливен”, као и ансамбл Националне академије за позориште и филм “Кр. Сарафов” из Софије, али и значајна остварења из позоришта Србије и БиХ.

- Кроз нове луткарске форме и истраживања модерних умјетничких израза, класичне бајке и класични метод анимације лутака добиће у новом извођењу потпуно другачији умјетнички израз и естетику, што доприноси представљању феномена луткарске игре - најавио је директор фестивала Витомир Митрић.

Пред посјетиоцима ће бити, како каже, од позоришта малих форми, луткарских корео-монодрама, до спектакуларних ансамбл представа и луткарског мјузикла као најсложенијег облика луткарског позоришта, а све то праћено феноменалном игром и визуелном позоришном експресијом.

 

Данас на репертоару

- Посјетиоци фестивала данас ће имати прилику да у представама уживају од 10 до 18 часова. Прва представа која ће бити долази из Бугарске. Ријеч је о комаду “Некада давно”. Луткарско позориште “Труле” из Португалије извешће у 12 часова комад “Лутке мог живота”, а за 15 часова заказана је представа “Маша и медвјед”, Театра “Тулевески” из Естоније. Трећи дан фестивала биће завршен представом “Бајка о Мајушки” Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина - најавио је Витомир Митрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана