Умјетничка дјела настала у ватри

Снежана Тасић
Умјетничка дјела настала у ватри

На изложби, која ће бити одржана у септембру у Музеју Козаре, као пратећи програм 41. књижевних сусрета на Козари, биће изложени радови девет сликара и два вајара, учесника ликовне колоније "Сретен Стојановић", која је одржана у Приједору почетком августа.

Међу радовима ће се наћи и скулптуре од глине печене на отвореној ватри, које су у оквиру необичног перформанса у лапидаријуму музеја направили учесници колоније вајари Соња Бикић и Драго Хандановић.

Хандановић је објаснио да је ријеч о керамо скулптурама, које су стварали неколико дана.

- Скулптуре су изведене на грнчарском колу и припремљене су овдје, први пут у БиХ, извођењем на ручном, ножном и електричном колу, а рађене су од мјешавине глине и пијеска - рекао је Хандановић.

Нагласио је да су све скулптуре сложене на дно једног дрвеног рама и потом прекривене храстовим дрветом, на којем је запаљена ватра.

- Читав поступак печења је трајао два часа и веома сам задовољан како је све завршило, јер сам, морам признати, имао малу трему, пошто се никад не зна како ће глинени предмети реаговати на ватру - казао је Хандановић и додао да су послије печења примијењена два поступка редукције - пиљевина и каљење.

Додао је да је ово начин на који су људи још у доба неолита правили предмете за свакодневну употребу, а да су Келти на ове просторе донијели грнчарско коло за израду предмета.

Хандановић је нагласио да је за ову прилику правио двије форме керамо скулптуре.

Необично је то да сам један експонат из четвртог вијека прије нове ере три пута повећао, а други је једна кугла, која је била изложена на изложби "Колегијум артистикум" - казао је он.

Соња Бикић је истакла да је у почетку била скептична у вези са ти­м какав ће резултат печења скулптура бити, а онда одушевљена резултатом читавог процеса.

- На крају сам само рекла да би било добро овако нешто поновити, што довољно говори о томе колико сам овим перформансом задовољна - рекла је Бикићева и додала да је други дио скулптура које је радила у колонији завршен сушењем и оксидацијом.

Селектор колоније и директор Музеја Козаре Миленко Радивојац је напоменуо да је врхунац читаве колоније било управо печење скулптура на отвореној ватри.

- Мислим да ће ови керамички предмети подићи квалитет изложбе, која ће бити у септембру, када будемо представљали радове аутора овогодишње колоније, јер је ова керамика веома необична и лијепа - рекао је Радивојац.

Боје

Настанак керамике је пажљивим "критичарским" оком посматрала историчар умјетности Љиљана Суботић, која је, као умјетнички критичар, пратила рад колоније.

- Никада нисам видјела овакав рад на отвореном и просто је невјероватно то мијењање боје од тренутка кад се извади из ватре до потапања у воду или у пиљевину и то нијансирање - казала је Суботићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана