Умјетници у Бардачи створили 107 слика

Д. Ј.
Умјетници у Бардачи створили 107 слика

СРБАЦ - Јубиларна, 10. ликовно-еколошка колонија “Бардача - Србац” изњедрила је 107 умјетничких дјела која је насликало 40 сликара из 13 земаља, што је рекордан број још од 1984. године, када је одржан први сазив.

Директор Центра за културу и спорт Србац Радован Митраковић рекао је да је у протекле двије године кроз бардачку колонију прошло 58 сликара из 20 земаља са подручја Европе, Азије, Сјеверне Америке и Африке, чиме је овај догађај враћен на међународну сцену.

- То је био циљ који сам поставио још прије двије године, када сам у нашој установи пронашао богату архивску грађу која потврђује да су Бардачу некада у великом броју посјећивали инострани сликари који су нашем фундусу подарили непроцјењиво културно благо. Након завршетка рата њихов број је опао, тако да су углавном били заступљени само домаћи умјетници - рекао је Митраковић.

Први пут у Бардачи је стварао сликар Божидар Јоксимовић из Косјерића у Србији који је на својим радовима осликао флору и фауну Бардаче и један мотив са Златибора са заједничком поруком да је потребно спријечити уништавање ових природних богатстава.

- Нажалост, увјерио сам се да је и код вас знатно угрожена животна средина дјеловањем људског фактора и једино што ми сликари можемо учинити је да кроз своје радове апелујемо на заштиту паркова природе и сачувамо их за будуће генерације - рекао је Јоксимовић.

У Бардачи је и ове године дјеловала школа сликања коју је похађало 15 ликовних талената из Српца. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана