Умјетници посјетили галерију у манастиру Добрун

Aгенције
Умјетници посјетили галерију у манастиру Добрун

Вишеград - Више од 30 умјетника, учесника 20. међународног саборовања ликовних умјетника у Вишеграду, посјетило је данас, наког благослова монаха Михаила, галерију умјетничких дјела у згради Карађорђевог конака у манастиру Успенија пресвете Богородице у Добруну.

Директор Градске галерије у Вишеграду Хаџи Бранко Никитовић сликаре, вајаре, иконописце и умјетничке фотографе из Тајвана, Белгије, Данске, Јапана, Канаде, Македоније, Русије, Србије и БиХ, упознао је о изложбеној поставци слика и графика насталих на досадашњим саборовањима у Добруну и Вишеграду.

У галерији манастира налази се око 40 дјела врхунских сликара Србије, Црне Горе и из Републике Српске међу којима је и чувена слика прошле године преминулог Здравка Мандића "Монаси манастира добрунског".

Мандић је био учесник више саборовања умјетника у Вишеграду.

Неколико умјетника инспирацију за своја дјела, која ће настати на Саборовању, потражиће у порти манастира Добрун, а иконописци Олга Федотова и Ирина Дремина из Русије на улазу у храм Успења Пресвете Богородице насликаће икону Богомајке, заштитнице цркве, која је ту и постојала прије рушења дијела манастира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана