Умјетници поред Уне створили 24 дјела

Илијана Божић
Foto: РТРС

НОВИ ГРАД - Дивно и инспиративно окружење, уз природне љепоте Уне у Новом Граду, у протеклих неколико дана било је мјесто гдје су стварали сликари из Републике Српске.

Колонија “Ракани”, одржана по 35. пут, поред Уне, ове године окупила је девет сликара, а организатори су се потрудили да буду испоштоване све мјере због епидемије вируса корона.

Документариста галерије Мирјана Дрљача истакла је да су на овогодишњој колонији настала 24 дјела.

- Има 14 слика на платну, а остало су акварели које су радиле двије младе умјетнице. Надамо се да ће публика у Новом Граду идуће године уживати у изложеним дјелима - казала је Дрљача.

Директор Културно-образовног центра Нови Град Дражен Бабић нагласио је да је у протеклих седам дана атмосфера била радна и опуштена захваљујући лијепом времену поред ријеке Уне.

- Успјели смо да организујемо колонију, није било проблема јер смо испоштовали све мјере које је препоручио Институт за јавно здравство РС - објаснио је Бабић.

Први пут у Новом Граду је била млада сликарка Александра Кузмановић из Теслића која није крила одушевљење природом и љепотом Уне.

- Радила сам акварел, Уна ми је била инспирација. Радила сам мање формате, неких тридесетак дјела, али сам изложила седам. Осим тога, радила сам и друге мотиве, али сам задржала колорит ријеке Уне - навела је Кузмановићева.

Сликар Ренато Ракић из Бањалуке први пут се сусрео са Новим Градом, а према његовим ријечима, организација и однос према умјетницима су били на највишем нивоу.

- Легат и фундус галерије Нови Град толико је фасцинантан да сам изненађен квалитетом. Положај на ријеци Уни, која је драгуљ сама по себи, сигурно додатно инспирише и мотивише за рад. Састав умјетника је разнолик по поетикама и техникама, али и генерацијски. Сигуран сам да ће и поставка ових радова бити високог квалитета - казао је Ракић.

Сликар Миле Средојевић из Градишке такође је први пут учествовао у раду Ликовне колоније “Ракани”.

 - Оно што ме је импресионирало, прије свега, је амбијент у којем сликамо. То је ријека Уна, затим домаћини који су красни, као и моје колеге сликари јер су колоније прилика да се дружимо у нашој струци - закључио је Средојевић.

Поред поменутих, учествовали су и сликари Огњен Тепавчевић из Градишке, Оливера Шипка, Марија Бјелошевић и Бранко Јунгић из Бањалуке и домаћини Данијела Колунџија и Ивана Благојевић.

Изложба радова са прошлогодишње колоније “Ракани” доступна је посјетиоцима у Културно-образовном центру Нови Град до 25. августа.

Свијетла тачка

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача навео је да је колонија свијетла тачка у години у којој је велики број манифестација отказан.

 - Оно што треба да радимо у наредном периоду јесте да одржавамо редовно колонију, да покушамо створити што боље услове како би она несметано функционисала и да сам фундус приближимо грађанима и свима који долазе у Нови Град - рекао је Дрљача.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана