Умјетници одали почаст Влади Милошевићу

Александра Маџар
Умјетници одали почаст Влади Милошевићу

Бањалука - Годишњица рођења великог српског композитора, етномузиколога, хоровође, педагога и академика Владе Милошевића обиљежена је јуче у Бањалуци у оквиру манифестације која се одржава њему у част.

Умјетници су у знак поштовања према лику и дјелу овог српског ствараоца положили вијенац на његов гроб на бањалучком гробљу "Свети Пантелија". Владо Милошевић (1901-1990) оставио је неизбрисив траг у српској умјетности.

- Окупили смо се на гробу академика Владе Милошевића да му одамо почаст и славу за све што је урадио за нас на пољу науке, музике и културе уопште. Чинимо то сваке године и чинићемо то и даље, уз обавезу да наставимо тамо гдје је он стао - рекао је декан бањалучке Академије умјетности Лука Кецман.

О вриједностима које је бањалучки композитор уткао и историју музике говорио је и књижевник Ранко Рисојевић.

Април је у Бањалуци у знаку манифестације "Дани Владе С. Милошевића", а организатор - бањалучка Академија умјетности, омогућила је публици да се присјети изузетних дјела овог композитора.

Манифестација је свечано почела 6. априла отварањем изложбе "Милунка Савић" у Банском двору и премијером представе "Солунци говоре" на сцени Народног позоришта Републике Српске. Богат програм трајаће све до 29. априла када ће премијерно бити изведена оперета "Орфеј у подземљу", такође у националном театру Српске.

Значајан догађај који ће Бањалучанима пружити могућност да се на посебан начин упознају са животом и радом овог српског умјетника је изложба "Живот проткан нотама - Владо С. Милошевић". Аутор поставке, која ће бити отворена сутра у 19 часова у Музеју Републике Српске, јесте кустос етномузиколог Сања Пупац. Она је са музеолошке стране кроз изложбу приказала рукописе, радове, личне ствари и спомен-собу Владе Милошевића.

- Изложба је дио пројекта који је започет 2008. године када смо почели да правимо попис свих његових композиција и личних ствари. Пописивањем нотних дјела настала је и изложба која је рађена у сарадњи са Академијом умјетности - рекла је Пупац.

Како каже, за назив изложбе одлучили су се јер је живот овог академика заиста био испуњен нотама.

- Сви ти нотни записи довели су Владу Милошевића до великих композиција. Било би много значајно када би се оне данас изводиле у већем броју - казала је Пупац.

Нада се да ће ова поставка, која садржи и дио дигиталне грађе, омогућити свим музичарима који се баве дјелом Владе Милошевића да лакше пронађу потребне нотне записе.

Научни скуп

Међународни научни скуп "Владо Милошевић, композитор, етномузиколог и педагог" биће отворен данас у 10 часова у камерној сали Академије умјетности. Наставак дискусије о овој теми услиједиће сутра у 10 часова, такође на бањалучкој Академији умјетности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана