Умјетници неуморно помажу на терену

Александра Маџар
Умјетници неуморно помажу на терену

Ни институције културе у Републици Српској нису остале нетакнуте у великим поплавама, а домаћи ствараоци хитро су прискочили у помоћ како би помогли људима, али и сачували културно благо.

У поплављеним градовима оштећени су и библиотечки фондови као и техничка опрема неопходна за рад. У Бањалуци је вода ушла у Специјалну библиотеку за слијепа и слабовида лица, а директор ове институције Желимир Радиновић каже да је штета велика, али да санирају објекат.

- Лифт нам је у потпуности био поплављен, као и котловница и танк са лож-уљем, а оштећен нам је и намјештај. Успјели смо да у потпуности сачувамо опрему као и књижни фонд за слијепа и слабовида лица - истакао је Радиновић.

Додао је да су дезинфиковали и очистили сав простор, али да је неопходно што прије санирати лифт због особа са инвалидитетом које раде у библиотеци.

Да је улога Министарства просвјете и културе РС да прикупи све извјештаје са терена, да их обједини и направи процјену штете која ће бити прослијеђена на виши ниво, подсјетила је помоћник министра просвјете и културе РС Ирена Солдат-Вујановић која је посјетила угрожену библиотеку.

- Овдје су предузете све активности на санацији, чишћењу и дезинфекцији просторија захваћених поплавом. Они су правовремено дјеловали да би сачували опрему и просторије од пропадања - додала је Вујановићева.

Библиотеку је обишла и директор Народне и универзитетске библиотеке Српске Љиља Петровић-Зечић.

- Покренули смо акцију прикупљања књига и опреме како би поплављене библиотеке могле да буду што прије оспособљене за рад. Сви који желе могу да донесу књиге и рачунаре на пулт у библиотеци - рекла је Тања Ступар-Трифуновић из националне библиотеке.

Комплетна стална поставка Регионалног музеја Добој спасена је захваљујући директору и радницима ове институције који су за само петнаест минута експонате пренијели на други спрат.

Стручњаци Музеја савремене умјетности Републике Српске, заједно са професорима и студентима Академије умјетности из Бањалуке и представницима Народног позоришта Републике Српске, посјетили су 20. маја Центар за културу и образовање и Регионални музеј у Добоју. Том приликом су им уручили помоћ, а својим присуством и радом помогли су при чишћењу објеката. Осим ове хуманитарне и пријатељске помоћи, објема институцијама на располагање стављена је стручна помоћ и професионална подршка колега.

- Музеј ће у наредном периоду своје активности усмјерити на пружање професионалне помоћи угроженим институцијама, а која је у овом тренутку фокусирана на прикупљање фото-документације и евидентирање штете - рекла је в. д. директора Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић.

Каже да ће тек након анализе стања на терену моћи да буду предузете потребне мјере за санирање штете.

Велику захвалност на указаној помоћи исказао је директор добојског Центра за културу и образовање Војо Стјепановић.

- Поплава је уништила материјална добра, али не и дух ове институције. Веома сам захвалан умјетницима и свима који су дошли. Несебично ће нам пружити подршку и одржаће низ хуманитарних концерата како би се ова установа што прије опоравила - рекао је он.

Додао је да су нетакнуте остале само административне просторије смјештене на вишим спратовима.

Осим Добоја, најугроженије су институције културе у Челинцу, Бијељини и Шамцу. Многи умјетници из Бањалуке несебично су и вриједно помагали на терену, чистећи и спасавајући домаћинства поплављених суграђана. Сложили су се да је најважније помоћи, те да су у муци сви људи једнаки, али нису могли остати равнодушни на призор који их је дочекао.

- Огромна снага и саосјећање са људима из градова погођених поплавама, које су мање-више све изненадиле, ширила се великом брзином. Овог пута млади људи, који су посљедњих година често критиковани како су у стању хибернације, показали су да најбитније човјекове особине нису доведене у питање. Велики број њих се одазвао и на све могуће начине су жељели да помогну - испричала је бањалучка оперска пјевачица Маја Манојловић-Добријевић.

Многи су, каже, поред донација, били на терену и помагали у чишћењу кућа и онога што се дало очистити.

- Самоиницијативно сам се са својим колегама запутила у насеље Лазарево у жељи да помогнемо онима којима је помоћ била потребна, старим и усамљеним људима. Кад смо пошли, понијели смо и неколико пакета са храном - присјетила се она.

Прву помоћ дали су једној деведесетогодишњој усамљеној бакици, којој је подрум испод куће био поплављен па се ширио смрад, јер се вода није до краја повукла.

- Дворишта су пуна смећа, људи безнадежних израза лица. Туга. Најтеже тек долази. Али на одласку из сваке куће коју смо посјетили добили смо осмијех. Не смијемо сад одустати, не смијемо се уморити и мислити да смо урадили довољно. Кажу да несрећа спаја људе. Заиста је тако - сматра ова оперска пјевачица.

Од првог дана на терену су директор Бањалучке филхармоније Иван Оташевић и њени чланови.

- Људи смо, морамо помагати. Бескрајно је тужно било видјети једну баку у Лазареву која је остала без ичега, а спасла је једно кученце - рекао је он.

Када живот људи буде нормализован и штета колико-толико санирана, Филхармонија ће организовати хуманитарне концерте.

- Већ смо у контакту са познатим свјетским именима и договарамо њихове доласке - открио је Оташевић.

У хуманитарне акције укључило се и бањалучко Српско пјевачко друштво "Јединство".

- Покренули смо неке акције интерног типа, сви смо се укључили, а имамо наступ 28. маја у Бањалуци. У Храму Христа Спаситеља одржаћемо концерт духовне музике, гдје ће бити изведено и "Опело" Стевана Стојановића Мокрањца у помен свим страдалим у поплавама - рекао је диригент Немања Савић.

Манастир Папраћа у општини Шековићи није угрожен поплавама, али су у истој општини страдали приступни путеви и мостови до манастира Ловница, чији је објекат остао читав.

Потврдио је ово директор Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС Слободан Наградић.

- На манастиру Папраћа нема нових оштећења, али је ова вишевјековна светиња, нажалост, начета зубом времена па се може санирати скромним средствима - каже он.

На подручју погођеном поплавама и клизиштима у БиХ угрожена су 263 национална споменика, док је потенцијално угрожених 120. Саопштено је ово из Комисије за очување националних споменика БиХ.

Вриједни културно-историјски споменици свјетовног и сакралног карактера на подручју Бијељине послије поплава су у релативно добром стању. Храм Српске православне цркве у Броцу са два звоника са краја 19. вијека благо је оштећен, али није директно поплављен.

- Атик џамија у Бијељини није оштећена, као ни Римокатоличка црква у овом граду - додао је Наградић.

Каже да због влаге и подземних вода сви поплавом захваћени објекти морају бити санирани до краја године да не би дошло до тежих оштећења.

Представе

Велику пажњу хуманитарним акцијама посветили су и Народно позориште Републике Српске, бањалучко Градско позориште "Јазавац", Бањалучко студентско позориште и Дјечије позориште Републике Српске. Игране су представе у хуманитарне сврхе, али су прикупљани и пакети за помоћ угроженом становништву. На заједничком пункту Дјечијег позоришта РС и Дома омладине умјетници су сакупљали пакетиће за најмлађе.

Апел МСУРС

- Музеј савремене умјетности РС позива све институције које у својим фундусима чувају експонате ликовне умјетности, као и приватне власнике и умјетнике чија су дјела или атељеи оштећени, да се јаве у ову институцију како би заједнички биле предузете потребне мјере за санирање штете и заштиту културног насљеђа - нагласила је в. д. директора Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана