Умјетници на трагу Кочића

Александра Маџар
Умјетници на трагу Кочића

Бањалука - Полагањем вијенаца на споменик српском великану писане ријечи Петру Кочићу свечано је, 48. пут, отворена културна манифестација “Кочићев збор”.

Представници Завичајног друштва “Змијање” одали су почаст Кочићу, а отварање су својим стиховима увеличали пјесници Живко Вујић, Ранко Прерадовић, Слободан Бошковић и Миладин Берић, као и наступи КУД-а “Веселин Маслеша” и ансамбла “Здравка Ћосића”.

- Бањалука, Змијањци и Крајина имају коме да припремају светковине, јер ће лик и дјело Петра Кочића увијек красити овај крај и народ - рекао је предсједник Завичајног друштва “Змијање” и потпредсједник Организационог одбора “Кочићевог збора” Недељко Чубриловић.

Он је поручио да се кроз “Кочићев збор” и манифестације у оквиру овог догађаја треба чувати Кочићева заоставштина. Значај Петра Кочића у култури и умјетности и његов утицај на свијест стваралаштва могли су да виде сви љубитељи сликарства, јер је овом приликом у изложбеном салону Банског двора Културног центра отворена изложба дјела насталих на ликовном саборовању “Змијање 2013”.

Овај сликарски сазив Петру Кочићу у част ове године окупио је десет сликара који су инспирисани змијањским предјелима, поезијом и прозом овог писца, стварали у Стричићима од 11. до 18. августа.

- Било је јако лепо стварати у оквиру овог саборовања. Моје интересовање је вечно пропадање српског села - рекао је сликар и ликовни педагог Милинко Ристовић из Србије.

Како је казао, од студија није напустио технику уље на платну, па је и овај пут сликао на тај начин.

У оквиру манифестације свечаног отварања “Кочићевог збора” уприличен је и књижевни портрет три бањалучка књижевника, који су обиљежили 50 година стваралаштва.

Богат културно-умјетнички програм “Кочићевог збора”, који ће још обухватити разне књижевне вечери, изложбе, трајаће до 25. августа.

Учесници саборовања

Ове године у саборовању су стварали Новак Демоњић-Озренски из Београда, Радован Шпирић и Живко Шушница из Бањалуке, Милинко Ристовић из Рашке, Павле Ристићевић из Добоја, Светислав Лудошки из Зрењанина, Јован Пантовић из Прибоја, Боро Јанковић из Зеленковица, Душан Чавић из Руме и Тијана Ристовић-Милошевић из Рашке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана