Умјетници из Републике Српске позвали све да поштују ванредне мјере: Буди херој и спаси животе

Александра Глишић
Умјетници из Републике Српске позвали све да поштују ванредне мјере: Буди херој и спаси животе

Умјетници из Републике Српске позвали су све људе да поштују мјере због пандемије изазване вирусом корона, истичући колико је важно да се придржавамо прописаних правила уз минимално кретање и рад од куће.

Ови ствараоци говорили су за “Глас Српске” о томе колико је неопходно да сви будемо дисциплиновани и да ни за тренутак не заборављамо да свако од нас носи дио одговорности.  

Књижевник Берислав Благојевић претпоставља да су многи позив на самоизолацију научили као пјесмицу, али сматра да постоје и они који очигледно нису свјесни опасности која нас је задесила.

- Због тога је неопходно изнова позивати људе да ограниче кретање, сусрете и дружења са другима. Самоконтрола, одговорност према себи, али и према другима, можда никад није била потребнија. Постоје многи који на разне начине помажу људима у овој ситуацији. За остале би било пожељно да помогну пасивношћу, јер понекад не чинити ништа или не чинити много заправо значи чинити све - наглашава Благојевић.

Огласила се и првакиња Народног позоришта Републике Српске Слађана Зрнић.

- Надам се да ће, када прође ова пандемија, неки усвојити и задржати навике које су стекли. Солидарност, прање руку, општа хигијена, квалитетно вријеме проведено са породицом и повратак природи... ако се вратимо на старо “Нећемо ми ниђе” - написала је Зрнићева на свом “Фејсбук” профилу.

Ствараоцима који су позвали људе на солидарност придружила се и глумица Дјечијег позоришта РС Ђурђа Вукашиновић.

- У овом тренутку није важно да ли је ово теорија завере или је то вапај наше Мајке Земље. Чињеница је да смо у проблему. Буди херој и спаси животе. Мисли и на друге, не само на себе. Мисли глобално, а делуј локално!! Остани код куће!! Пери руке!! Држи дистанцу!! Боље спречити него лечити! - поручила је Вукашиновићева.

Композитор и диригент Младен Матовић истиче да у овако сложеној ситуацији императив у понашању сваког од нас мора бити садржан у ријечи одговорност.

- Будимо одговорни и поштујмо без поговора све прописане мјере јер то је једини начин да заштитимо себе и своје најмилије од невидљиве пошасти која је иза себе већ оставила несагледиву штету на глобалном нивоу. Ово је неочекивана прилика за колеге умјетнике да овај “принудни одмор” искористе за стварање, а искрено се надам да ће све ово у најскорије вријеме бити иза нас, када ће нам требати нова снага, солидарност и разумијевање да кренемо даље и вратимо се животу прије короне - казао је Матовић.

Глумица Народног позоришта РС Љиљана Чекић подсјећа да је нормално да вршимо своје грађанске дужности, односно да слушамо препоруке Кризног штаба.

- Не разумијем људе који крше правила не схватајући да то раде на личну и колективну штету. Ово није распуст, годишњи одмор, већ ванредна ситуација и није вријеме за роштиљања и масовну променаду на Бањ брду. Што будемо дисциплинованији, криза ће краће трајати. Зар је толики проблем послушати препоруке оних који више знају о пандемији? Лично мислим да би све требало да буде строже како би се ово стање брже завршило - каже Чекић.

На важност колективне одговорности указује и умјетница и вокални педагог Маја Манојловић.

- Ово је тренутак када морамо заштитити себе, али и све око себе. Будите савјесни грађани Републике Српске. Останите код куће и већ сте урадили много - каже Манојловићева.

Изолација

Није лако бити човјек

када су времена тешка.

Непромишљен један потез

може бити кобна грешка.

 

Читај што дуго желиш,

погледај добре филмове,

поиграј се са дјецом,

усади љубав, повјерење.

 

Посвети се мало себи,

одговоран си за друге.

Све ово ће једном проћи,

лакше без панике и туге.

 

(Књижевница Александра Чворовић послала је поруку пјесмом коју је написала.)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана