Умјетници инспирисани мотивима Бањалуке

nezavisne.com Фото Ј. Ђурђевић
Умјетници инспирисани мотивима Бањалуке

Бањалука - У оквиру пројекта "Култура за Бањалуку" у пријатној атмосфери атељеа у хотелу "Фортуна" данас је отворена 1. међународна умјетничка колонија.

Колонију, која ће трајати три дана, отворио је Миленко Лакић, директор Арт центра Бањалука, а умјетнике и присутне у име покровитеља који су омогућили овако нешто поздравили су Нада Јовановић, директор Туристичке организације Републике Српске, Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе регије Бањалука, те Остоја Барашин, директор Туристичке организације града Бањалука.

"Надам се да ће Бањалука и њена околина бити довољно инспиративне и да ће вам дати одређене идеје које ће оставити трага у ономе што радите", казао је Горан Рачић, те изразио жељу да умјетничка колонија постане традиционална јер град Бањалука то заслужује.

Умјетници су стигли у Бањалуку дан раније и завирили смо у њихове прве радове на колонији, којима се већ до отварања назирао крајњи облик.

"Ја се бавим фреквенцијом, мене пре свега занима колорит: тон и звук претварам у боју. Ово што сада радим је скок са моста у реку Врбас - то су енергетски односи реке према човековом телу и сунца као извора топлотне енергије наспрам хладноће реке", рекла је за "Независне" Радмила Шијан из Новог Сада, члан Удружења ликовних умјетника "Ликовни круг", кроз које је за 60 година постојања прошло преко 400 умјетника. Слично Радмили Шијан, један од бањалучких мотива користи и Бранка Бонџић-Ђуричић.

"Тренутно радим Сафикаду. Наредне две слике биће исто на тему легенде о Сафикади. То је моја инспирација ових дана. Иначе, бавим се сликарством и костимографијом, позоришним и модним костимом, тако да јако волим у својим сликама користити мотиве из историје костима", рекла је Бонџић-Ђуричићева из Београда, која је похвалила тим и организацију те ведрину људи из Бањалуке, у којој је први пут.

"Мислим да ће ми ова колонија остати у сећању по изузетно лепом амбијенту којем се нисам надао. Атеље је одличан, простран, светло је добро. Слика коју тренутно радим биће мртва природа, нешто ангажованијег карактера. То је једна композиција која се ради у стилу минимализма", казао је Предраг Чомагић, академски сликар из Врњачке Бање, који је, такође судећи по скици слике, инспирисан овдашњим мотивима. Питали смо га да ли географска карта Републике Српске коју слика поред огромне чаше испада или упада у исту.

"Не догађа се нека врста покрета, већ је то једно трајно стање које представља нашу светлу будућност, у коју ипак има наде. То је нови реализам којем се, на моју радост, полако сцена у Европи и свету враћа, иако наравно постоје и апстрактна стремљења", открива Чомагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана