Умјетница Дајана Ћук о изложби “Ринге ринге јаја”: Боје дјетињства оживљене на платнима

Илијана Божић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Мотив играчака прожима сваку слику, јер играчке су важан фактор кроз читав циклус човјековог одрастања. Од најранијих дана се повезујемо са играчком и некако је дијете најискреније према њој. Оно што не би испричало неком одраслом подијелиће са својом играчком, а такав је и мој однос према мојим сликама.

Рекла је то умјетница Дајана Ћук говорећи о поставци “Ринге ринге јаја” која је до 16. августа отворена у бањалучкој галерији “Вагон”. Изложба је настала као производ радионице “Како направити изложбу”, која је одржана у истоименој галерији и која је младој умјетници из Дервенте омогућила да представи свој рад. Ријеч је о поставци коју чини динамична серија неиспричаних прича минијатурних играчака. На сликама “Тркаћи аутомобили”, “Hot wheels 1.1”, “Парада изненађења”, али и на цртежима депоније преовладавају ведри, шаролики колорити на којима су оживљене играчке, а из којих исијава емоција и моменат који нас враћа у дјетињство.

Дајана Ћук је истакла да је ово за њу било сјајно искуство, јер како је казала за “Глас Српске” направити изложбу зна бити јако тешко, али у овом случају је било веома лако.

- Кад су добри људи све иде сјајно. Важно је да се почне излагати још за вријеме студија, да се створи увид у то како изгледа тај процес, како се комуницира са кустосима те како се поставља изложба, јер одређени мотиви и одређене слике захтијевају одређени начин поставке. Такође када су у питању отварања изложби, за младе умјетнике је важно да се отворе и да почну разговарати о свом раду пред публиком - објаснила је она и додала да је то већини проблем, посебно за оне који раде нешто емотивно и лично.

Говорећи о поставци “Ринге ринге јаја” објаснила је да и данас обожава киндер јаја, а посебно играчке које долазе уз њих.

- Због тога су ми људи доносили киндер јаја кад год ме сретну, а ја сам их скупљала и слагала. У мом атељеу је брдо играчака, а онда ми је професорица једног дана дала идеју да их почнем сликати. Тако је све почело, баш као игра - испричала је Ћук.

Како нам је казала долазећи у атеље кренула би игра и почела је своје играчке постављати у одређене животне ситуације.

- Тако су настале и слике “Депонија” и “Тркаћи аутомобили”. Било ми је интересантно да кроз слике играчака оживљавам сцене из човјековог живота које и нису толико веселе и опуштене, јер приказане у шареном колориту изгледа као да представљају играчке - рекла је Ћукова.

Истакла је да је важно задржати моменат дјетињства у себи, без обзира на године и фазу живота у којој смо, што се и осјети у цијелом циклусу.

Дајана Ћук припрема и нову изложбу која ће обухватити радове које је почела да ради током мастер студија, опет са освртом на дјетињство које је на њено стваралаштво и живот оставило дубок траг.

Галерија

Дајана Ћук је говорећи о “Вагону” истакла да јој је драго што је имала прилику да излаже у овој галерији.

- Добра је организација и било ми је пријатно све вријеме. Бањалуци је била потребна једна галерија овог типа која ће подржавати младе умјетнике, јер имамо неколико њих које су мање приступачне, а “Вагон” даје прилику да се покаже свако ко има квалитет - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана