Умјесто на море хрле у читаоницу

Јасмина Перишић
Умјесто на море хрле у читаоницу

Бањалука - У читаоници Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске посљедња два мјесеца тражи се мјесто више, што у љетњем периоду до сада никада није био случај.

Координатор Универзитетског одјељења Народне и универзитетске библиотеке РС Данка Делић рекла је да је највјероватнији разлог за повећан број посјетилаца читаоници лоше вријеме и материјална оскудица усљед које, вјероватно, студенти нису били у могућности да оду на љетовање.

- Сваке године у љетњим мјесецима нарочито у јулу и августу  број корисника у универзитетским читаоницама мањи је за једну трећину у односу на годишњи просјек. Сада имамо, повећан  број постдипломаца и доктораната. Они одморе, по свему судећи, користе за интензивнију посвећеност научно-истраживачком раду и припреми мастер, магистарских и докторских радова - рекла је Делићева.

Како је истакла најмању посјећеност имају читаонице за стране језике.

- Читаонице за њемачки, француски и руски језик никада нису биле нарочит предмет интересовања, па ни сада у љетњем периоду. Имамо баш слаб одзив корисника, и чини нам се да су они више окренути учењу страних језика за које су се опредијелили, док проучавању културе и књижевности на том језику нису посвећени - сматра Делићева.

Ипак већину читалаца који посјећују читаонице Народне и универзитетске библиотеке РС чине студенти Медицинског и Правног факултета, јер како кажу, немају адекватних читаоница на својим факултетима.

Студенткиња права Јелена Обрадовић каже да радо посјећује читаоницу јер ту много више научи него код куће.

- Свиђа ми се атмосфера и дисциплина која се осјећа у читаоници. Подстиче ме да се удубим, а и услови нису лоши. Клима ради стално, па није вруће. Јутрос је била пуна читаоница па сам учила у дијелу ходника гдје се углавном читају новине  - рекла је Обрадовићева.

И студент медицине Славко Ролих рекао је да свакодневно долази у читаоницу Универзитетске библиотеке.

- Спремам испите и овдје сам свакодневно од девет часова ујутро па до подне. Долазим стално па и у овом љетњем периоду нисам правио паузе, јер нисам ишао нигдје на одмор - рекао је  Ролих.

Књижевне авантуре

Они који не уче за предстојеће испите, у читаоницама Народне и универзитетске библиотеке РС уживају уз омиљено штиво.

- Љетњи период искористим да прочитам своје омиљене књиге, али и популарна и тренутно актуелна књижевна дјела. За уживање у авантурама књижевних ликова одлучујем се за просторије читаонице, због удобности и мира који овдје имам - рекла је Бањалучанка Нада Попадић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана