Умјесто књига издају ајпеде

Александра Маџар
Умјесто књига издају ајпеде

Сан Антонио - Судбина књиге у вријеме дигитализације у не тако далекој будућности изгледаће тако да ће се из библиотека позајмљивати "ајпедови" и "ајмекови" умјесто пожутјелих књига. Иако велики број људи ипак више воле мирис праве књиге, таблети се већ увелико налазе на полицама прве библиотеке без штампаног материјала "BiblioTech" у Сан Антонију.

Ова библиотека вриједна је 2,3 милиона долара, а у њој нема ниједне књиге и управо то је чини популарном за посјетиоце који долазе чак из Хонгконга како би евентуално идеју однијели кући. Чланови током прве посјете пролазе кратак курс претраге дигиталних књига и таблета.

Овакав вид библиотека већ годинама постоји у студентским кампусима, али је округ Бексар у којем се налази "BiblioTech" ушао у историју отворивши прву јавну библиотеку у САД која функционише без штампаног материјала.

Невјероватан је податак да је кроз овај виртуелни свијет књиге за само годину прошло више од 100.000 посјетилаца. У вријеме школског распуста пронаћи слободан "ајмек" је често немогућа мисија, а већина читача има по пет учитаних књига.

Запослени у "библиотеци будућности" указали су на предности у раду, иако су своје искуство стекли у традиционалним библиотекама. У заборав су отишле погрешно враћене књиге изгубљене на гомили, исцијепане странице, невраћене књиге, а и простор је економичнији.

Да је неопходно усвајање нових стандарда за све типове библиотека, сложила се и шеф Едукативног центра у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске Жељка Комленић.

- Више пажње треба посветити дигитализацији, конзервацији, као и презентацији културног насљеђа библиотека у међународним оквирима и на крају, већа улагања у едукацију и стручно усавршавање библиотекара - сматра Комленићева.

Будућност

Будућност јавних библиотека изгледаће попут "Епл" радњи. Редови блиставих "ајпеда" и "ајмекова". Стотине других таблета доступним свима са чланским картицама. У Остину градске власти граде библиотеку вриједну 120 милиона долара која ће, како је планирано, бити отворена 2016. године. Чак је и мала, традиционална библиотека отворена у оближњем градићу Кајл коштала милион долара више од "BiblioTech" у Сан Антонију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана