Улице Приједора претворене у атеље

С. Та.
Улице Приједора претворене у атеље

Приједор - Фестивал цртежа и музике по једанаести пут у Галерији '96 окупио је дванаест умјетника и десет студената Факултета примењених уметности из Београда и два са Православног богословског факултета, одсјек иконописање и зидно сликарство, који ће ове године стварати у духу теме "Икона".

Карактеристика овог фестивала је да су сви досадашњи учесници радили у присуству публике, односно грађана и случајних пролазника, који су током дана улазили у галерију и гледали како настају цртежи, графике. Та се традиција наставља тако да Приједорчани овог пута могу да посматрају рад на иконама. Та интеракција са публиком веома је интересантна и ментору фестивала, професору на Факултету примењених уметности у Београду Слободану Кајтезу.

- Посебно ме инспирише то што радим са колегама и пред публиком - казао је Кајтез.

Умјетница Наташа Рајковић из Београда каже да је први пут на колонији оваквог типа.

- У Приједору ми је јако лепо и стићи ћу све да завршим до изложбе - рекла је Рајковићева.

Док је већина сликала унутар галерије Александар Вујанић из Бањалуке је свој штафелај са платном и бојама изнио испред галерије.

- Овдје је јако лијепо. Због свјетлости. А будући да је и колонија јавна, онда треба и што више људи да види како радимо - рекао је Вујанић.

Осим њих, на колонији учествују и Милица Радуловић, Софија Ракиџић, Милан Пантелић, Ђорђе Бекчић, Саша Јеремић, Зоран Јеринић, Ивана Јелић, Анђелка Никић и Богдан Гајић.

Изложба као круна

Директор Галерије Тихомир Илијашевић подсјетио је да се доласком шесте екипе студената из Београда наставља успјешна сарадња са Факултетом примењених уметности из Београда.

- Сарадња је веома добра и са деканима и професорима, што нам је само омогућило да сви досадашњи сусрети буду квалитетни - рекао је Илијашевић.

Радови који настану на овом фестивалу биће изложени посљедњег дана, 7. јула, када ће фестивал бити званично и затворен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана