Улазак у свијет најумније Српкиње

Приредила: Александра Маџар
Улазак у свијет најумније Српкиње

Београд - Реконструисана соба од ствари које је усменим тестаментом завештала Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" цијењена српска књижевница и академик Исидора Секулић биће отворена данас у Кући краља Петра.

У соби ће бити приказана јединствена изложба која је уједно ексклузивна прилика да публика види њене личне ствари,  намјештај, књиге, документацију, ситне предмете, који се чувају у Легату Исидоре Секулић.

Пројекат има историјско-умјетнички и едукативни карактер и од изузетног је значаја за домаћу и регионалну културну сцену, наглашавају ауторке Лаура Барна и Лидија Јакшић.

Поред изложбе, пројекат "Исидора" обухвата и пратеће програме везане за велику књижевницу, књижевно вече посвећено стваралаштву Исидоре Секулић, Чајанке у пет са музичком пратњом као омаж њеним чајанкама и стручна вођења кроз изложбу.

Изложбу ће отворити управник Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" проф. др Александар Јерков и предсједник ГО Савски венац Душан Динчић.

У музичком програму наступиће пијанисткиња и композитор Вера Миланковић, која ће извести двије пјесме за клавир из циклуса "Норвешка", настале у част ове изложбе.

Циклус "Норвешка" настао је као инспирација прозним текстом "Писма из Норвешке" Исидоре Секулић, које је Вера Миланковић најприје преточила у стихове, а потом у музику.

Организатори изложбе су Кућа краља Петра Првог, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић", ГО Савски венац и Фонд "Исидора Секулић".

Љепота стваралаштва

До краја, и без остатка, посвећена љепоти смислене ријечи, књижевница Исидора Секулић је за живота стекла уважење као најобразованија и најумнија Српкиња свога времена. Зналац више језика, познавалац више култура и подручја умјетничког изражавања, Исидора Секулић је као писац, преводилац и тумач књижевних дјела понирала у саму суштину српског народног говора и његовог умјетничког израза, сматрајући говор и језик културном смотром народа. Писала је о Бранку Радичевићу, Ђури Јакшићу, Лази Костићу, Петру Кочићу, Милану Ракићу, Вељку Петровићу, Иви Андрићу, Момчилу Настасијевићу и другима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана