»Улазак« у слике и у машту умјетника

Приредила: Мирна Пијетловић
»Улазак« у слике и у машту умјетника

Ст. Петербург - Поштоваоци дјела шпанског сликара Салвадора Далија сада могу у потпуности да се препусте надреалним творевинама овог генија, а сликарска умјетност је необичним појектом Далијевог музеја на Флориди добила једну сасвим нову димензију, која је и те како заинтересовала посјетиоце.

Далијев музеј у Ст. Петербургу на Флориди, у ком се налази више од 2.000 његових дјела, представио је виртуелни пројекат који омогућава посјетиоцима да истраже машту умјетника "улазећи" у његову слику из 1935. године, "Сјећање на археолошко поријекло Милетовог 'Ангелуса'". 

Објављен је и видео који вам може приближити то искуство, а који је прегледан неколико хиљада пута. Видео представља само дјелић онога што можете искусити ако вам се пружи прилика да посјетите овај јединствени музеј.

Музеј "Салвадор Дали" на Флориди урадио је овај пројекат у сарадњи са компанијом "Дизни", а ова јединствена виртуелна изложба посјетиоце води у свијет овог умјетника и показује како његове надреалне слике и архитектура, које буквално оживљавају пред вашим очима, утичу на љубитеље његове умјетности широм свијета.

Ово искуство назива се "Dream of Dali" и у оквиру њега употребљено је неколико легендарних слика Салвадора Далија.

Овај музеј настао је на основу приватне колекције брачног пара Морсе из Кливленда, Далијевих вишедеценијских мецена и пријатеља. У јануару 2011. године отворена је нова зграда музеја подигнута по пројекту бироа ХОК.

Музеј "Салвадор Дали" од оснивања 1971. године до данас већ је једном мијењао локацију како се број посјетилаца повећавао. Музеј је тако добио нову зграду, пројектовану по његовим потребама. Посебна стаклена структура која у једном дијелу обавија бетонску зграду састоји се од девет стотина троугластих стакала која формирају двије испупчене закривљене транспаренте масе - Игло (достиже висину од 14 м) и Енигму (са висином од 23 м).

Занимљиво је и то што, мада се тако не чини, ниједна од два троугласта стаклена панела у закривљеним структурама нису идентична. Ентеријером музеја доминира бетонско спирално степениште које је смјештено у зони стаклене структуре Енигма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана