Укупан утисак добар, на сцени мало извођача

Александра Рајковић
Укупан утисак добар, на сцени мало извођача

Бањалука - За ораторијум "Голгота јасеновачка" није било довољно времена за припреме, а требало је да буде више људи на сцени јер ораторијум подразумијева много већи извођачки апарат, оцјена је стручне јавности у РС.

"Голгота јасеновачка", која је премијерно изведена 8. маја у Банском двору Културном центру, подсјећа на страдале у концентрационом логору Јасеновац за вријеме Другог свјетског рата. Ораторијум је настао на основу поеме Ранка Павловића "Дамари јасеновачки". Павловићев текст је либрето за ораторијум, а композитор је Александар С. Вујић, који је дириговао музичарима на премијери.

- Укупан утисак на премијери је био добар, али сматрам да музичари нису имали довољно времена да се припреме за тако велики пројекат. Ораторијум подразумева много већи извођачки вокални апарат, па је требало да буде 150 људи у хору, чиме би се добио већи ефекат - казао је професор бањалучке Академије умјетности мр Саша Павловић, који је и умјетнички руководилац Етно-групе "Ива".

Каже да је добрим озвучењем "покривен" недостатак чланова на сцени.  

- Композиција је добро урађена, али технички детаљи су могли бити бољи - казао је Павловић.

Ораторијум су извели чланови Бањалучке филхармоније, као и мјешовити хор који чине чланови Мјешовитог хора Српског пјевачког друштва "Јединство" и Женског камерног хора "Бањалучанке" из Бањалуке, Мјешовитог хора СПЦПД "Вила" из Приједора и Мјешовитог хора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Заједно са њима, представили су се солисти Дуња Симић, Ана Симанић, Миљана Брезичанин и Светозар Вујић.

Диригент из Српског православног црквеног пјевачког друштва "Вила" из Приједора Аљоша Новаковић био је један од помоћних диригената током припрема за премијеру ораторијума.

- Идеја о овом ораторијуму ми се одмах свидјела и радо сам учествовао у пројекту. Нисмо имали много времена да спремамо, па је то била отежавајућа околност - каже Новаковић.

Диригент хора "Јединство" Немања Савић такође каже да није било довољно времена за припреме. И он сматра да је требало да буде више људи на сцени.

Ријеч је о ораторијуму који је подијељен у два дијела. Према ријечима Александра С. Вујића, први дио је драматичан и његових 12 ставова осликавају страдање, а други се састоји од два става - "Зри нада" и "Вјерују", који славе живот и поручују човјечанству да на крају увијек остаје нада да се живот наставља.

Београд и Ниш

Ораторијум ће бити изведен и у Београду и Нишу, а остаје у трајном власништву Републике Српске. Влада РС у пројекат је уложила 100.000 марака.   

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана