Украдена 61 скулптура Јована Солдатовића

Блиц
Украдена 61 скулптура Јована Солдатовића

Нови Сад - Од 100 скулптура Јове Солдатовића, колико се налазило у легату на Петроварадинској тврђави, украдено је више од половине – 61, преноси “Блиц”.

Полиција је до сада пронашла 23 скулптуре, а интензивно трага за преосталим дјелима.

У питању су радови у гипсу, воску, бакру и бронзи, изузетне умјетничке вриједности, из различитих периода стваралаштва Солдатовића.

Од прошлог новембра нико од чланова породице до прошлог мјесеца није долазио до легата, када је син великог вајара др Срђан Солдатовић нашао обијена врата.

- Легат је и раније обијан у више наврата, али никада није било крађе. Од новембра нисмо долазили и пре пар недеља смо схватили да је легат опљачкан. Полиција је у експедитивној акцији успела да пронађе 23 скулптуре, а међу њима и неке које нисмо одмах знали да су украдене, тако да се испоставило да је коначни број несталих дела 61 - прича син великог вајара др Срђан Солдатовић.

Умјетнички радови смјештени у објекту на Петроварадинској тврђави су у власништву Солдатовића, а намјењени су за легат Јована Солдатовића граду Новом Саду, који је вајар почео да оснива још 1981. године.

Породица нема новца да плаћа све трошкове везане за одржавање легата, те је објекат у лошем стању и у њему нема струје.

Украдена дјела су дистрибуирана препродавцима, галеристима, колекционарима или љубитељима крадене умјетности, а ниједно дјело није имало сертификат о аутентичности.

Неке од пронађених и враћених скулптура су, нажалост, уништене. И даље недостаје 38 скулптура и могуће је да се оне налазе на црном тржишту.

Без помоћи управе града Новог Сада

Јован Солдатовић је умро 2005. године и од тада је породица покушавала да нађе рјешење како би град бринуо о легату.

Срђан Солдатовић каже како претходна градска власт није ништа чинила да се ријеши питање легата, а остаје да се види хоће ли садашња градска власт имати више разумијевања за ту велику задужбину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана