Уклањају филм "Прохујало с вихором" са сервиса због расизма

ГС
Уклањају филм "Прохујало с вихором" са сервиса због расизма

Чувени филм "Прохујало с вихором" који, између осталог, описује ропство и амерички грађански рат, више не може да се нађе на списку филмова ХБО Макс.

 

Филм је из библиотеке овог сервиса скинут услед масовних протеста који су се раширили по целој Америци, а након убиства Џорџа Флојда, ненаоружаног Афроамериканца, током полицијског хапшења.

Филм из 1939. године, који говори о љубавној причи Скарлет О'Харе и Рета Батлера у време Америчког грађанског рата, многи сматрају кинематографским класиком и представља један од најпопуларнијих филмова икада снимљених. Међутим, филм је такође невероватно контроверзан. Филм приказује ропство, Афроамериканце и грађански рат.

Портпарол компаније ХБО Макс, који је попут ЦНН-а у власништву Ворнер медија, рекао је да је "Прохујало с вихором" производ свог времена и приказује неке етничке и расне предрасуде које су, нажалост, биле уобичајене у америчком друштву.

"Ти расистички прикази тада су били погрешни и данас су погрешни. Сматрали смо да би задржавање тог наслова без објашњења и отклон од тих приказа било неодговорно", рекао је он, преноси ЦНН бизбис.

Додао је да ćе се, када се филм врати у ХБО Макс, вратити "дискусијом о његовом историјском контексту као и о јасном отклону од самих приказа у филму. Наводи и да ће бити представљен "како је првобитно створен", јер би у супротном могло да се тврди да "ове предрасуде никада нису постојале".

"Ако желимо да створимо праведнију и инклузивну будуćност, прво морамо да признамо и разумемо нашу историју", поручио је.

Повод уклањања је био чланаку ЛА тајмсу Џона Ридлија, Оскаром награђеног сценаристе за остварење "12 година ропства", у ком је за филм "Прохујало са вихором" рекао да је то "филм који, кад се занемаре хорори ропства, прави паузе само како би представио најболније стереотипе тамнопутих људи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана