Угљевик: Затворена умјетничка колонија

Срна
Угљевик: Затворена умјетничка колонија

Угљевик - У галерији Центра за културу "Филип Вишњић" у Угљевику вечерас је отворена изложба радова петнест умјетника из Србије и Републике Српске који су учествовали у раду Умјетничке колоније "Угљевик 2016".

Колонију је организовао Мисијски одбор Епархије зворничко-тузланске и Центар за културу "Филип Вишњић", са благословом Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Хризостома, а генерални покровотељ је општина Угљевик.


Начелник ове подмајевичке општине Василије Перић свечано је отворио изложбу радова, а истовремено затвореном прогласио Умјетничку колонију "Угљевик 2016" и захвалио умјетницима који су учествовали у њеном раду.

"Општина Угљевик заслужује ову умјетничку колонију, јер је Подмајевица родни крај Филипа Вишњића, великог умјетника, великог српског епског пјевача и гуслара. Са задовољством смо прихватили приједлог нашег епископа Хризостома да будемо домаћини умјетницима, а да ово ликовно саборовање прерасте у традицију", рекао је Перић.

Он је нагласио да ова ликовна колонија представља израз потребе да општина материјално помогне културу јер је, истиче Перић, овај догађај доказ да постоји јединство народа са обје стране Дрине које нико не може покидати.

У име учесника Умјетничке колоније, Иван Коцић је у знак захвалности додијелио слику начелнику Перићу.

Директор Центра за културу "Филип Вишњић" Предраг Вујевић истакао је да су умјетници у току трајања Умјетничке колоније направили 30 умјетничких дјела који ће остати Центру за културу у власништву.

"Ове године у оквиру колоније трајала је и школа сликања за дјецу узраста од пет до петнаест година, у којој је учествовало 32 малишана", рекао је Вујевић, који је са Перићем додијелио дипломе полазницима школа сликања.

Умјетничка колонија "Угљевик 2016" почела је 26. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана