Удружење Требињаца из Београда даровало нове књиге завичајној библиотеци

СРНА
Удружење Требињаца из Београда даровало нове књиге завичајној библиотеци

ТРЕБИЊЕ - Удружење Требињаца “Јован Дучић” у Београду даровало је Народној библиотеци Требиње књиге које је издало то удружење у прошлој и овој години.

Поклон је уручио секретар Удружења Миливоје Мишо Рупић, који је и аутор и приређивач неких од наслова поклоњених требињској библиотеци.

Рупић је посјетио просторије те установе и састао се са директором Милосавом Супић Вуковић, саопштено је из Библиотеке.

Према Рупићевим ријечима, Удружење настоји да стално заговара и његује завичајне теме, те сачува искру народног говора, обичаја и колективног сјећања на Требиње.

Он је напоменуо да је Удружење издало и бројна дјела која говоре о златном добу српске дипломатије и Јовану Дучићу, о завичајним великанима попут Луке Ћеловића Требињца, али и о болу и стратиштима народа из овог краја, херцеговачким устанцима, те о витезовима и интелектуалцима који су својим залагањем донијели слободу и обликовали животе многих генерација.

Рупић је навео да је књигу “Војвода Мићо Љубибратић” приредио из поштовања према Требињцима који су оставили великог трага у српском народу као што је то војвода Михаило Мићо Љубибратић.

- Дјела оваквих људи опомињу да је, радећи добро за своју земљу и свој народ, на корист свима и у свим генерацијама. Књига Ко смо – одакле смо је тематски наставак моје претходне књиге Сачувано од заборава и то су документована казивања о људима, њиховим сновима и дјелима везаним за вјековну грчевиту борбу ка слободи и бољем животу у Херцеговини, приказано кроз више временских периода, рекао је Рупић.

Директор требињске Народне библиотеке Милосава Супић Вуковић истакла је да је овај поклон веома значајан и да ће обогатити књижни фонд, поготово завичајну збирку Библиотеке.

- Књиге које његују културу сјећања увијек су драгоцјене јер изнова треба да причамо и пишемо о таквим темама, рекла је Вуковићева и захвалила Удружењу и Рупићу за вриједан поклон.

Она је напоменула да је Удружење Требињаца “Јован Дучић” у Београду и раније поклањало књиге требињској библиотеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана