Удружење пјевача оперске музике Фигаро: Циљ афирмација оперске музике

Александра Маџар
Удружење пјевача оперске музике Фигаро: Циљ афирмација оперске музике

Бањалука - Таленат, снага младости и љубав према умјетности окупила је младе оперске пјеваче из Бањалуке око заједничке идеје да оснују Удружење пјевача оперске музике "Фигаро".

Међу члановима Удружења је и млада оперска пјевачица, сопран Албина Смајловић, која је испричала да су "Фигаро" основали у мају 2014. године са циљем да афирмишу оперску, али и другу умјетничку музику у Републици Српској као својеврстан темељ будућој оперској сцени у Бањалуци.

- Припремамо концерт за 11. фебруар, који ће бити одржан у Банском двору Културном центру, којим ћемо се представити кроз пажљиво биран оперски репертоар. Публика ће уживати у квартетима, терцетима и дуетима из опера као што су "Тако чине све", "Фигарова женидба" (Моцарт), "Норма" (Белини), "Боеми", "Мадам Батерфлај" (Пучини), "Русалка" (Дворжак), "Лакме" (Делиб) и други - најавила је Смајловићева.

Предсједник Удружења је баритон Александар Драгојевић, а чланови су сопрани Миљана Брезичанин, Ивана Живанић, Лидија Пајић, мецосопрани Ана Симанић, Борјана Микавица и тенор Владо Данић.

- Желимо показати и доказати да можемо много. Бањалука, осим чланова Удружења, има још много талентованих младих пјевача који, као ми, немају никакву прилику да се запосле у бранши за коју су се школовали. Јасно нам је да је култура, као сви остали сегменти друштва, у кризи, али мислим да се уз наше велико залагање може утицати на побољшање - нагласила је ова млада оперска пјевачица.

Чекајући да им се пружи прилика, како је рекла, вријеме пролази па су одлучили томе стати у крај тако што ће сами покушати да створе прилике идејама којих имају много.

- Надамо се, наравно, да ће нам у науму помоћи они који имају много више знања и искуства, воље и жеље да раде и сарађују с нама. Финансијска подршка, као и подршка институција, такође је више него неопходна, а подршка публике је свакако најбитнија, јер без публике ништа ово нема сврху. Ту смо једни због других - нагласила је Смајловићева и додала да им је велика подршка пијанисткиња Дуња Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана