Удружење књижевника Србије: Свeтислав Басара омаловажио Десанку Максимовић

Срна
Удружење књижевника Србије: Свeтислав Басара омаловажио Десанку Максимовић

БЕОГРАД - Удружење књижевника Србије изразило је негодовање због тога што је писац Светислав Басара у свом роману "Контраендорфин" писао са омаложавањем о српској пјесникињи Десанки Максимовић, као и због тога што је угледни недјељник НИН додијелио своју престижну награду за роман године оваквом дјелу.

- Тражимо помиловање за грешног нашег колегу Светислава Басару поводом његовог романа "Контраендорфин", у коме је описао нешто што се никада није десило са небеском Десанком Максимовић. И опрости му Боже, јер не зна што чини у свом делу овенчаном престижном НИН-овом наградом - наводе из Удружења књижевника Србије.

Из овог удружења указује на општи врједносни пад критеријума издавача и уредника у издавачким кућама, као и жирија.

- То доводи и до оваквог омаловажавања не само Десанке Максимовић, већ намеће тренд омаловажавања српских књижевних великана, чиме се обезвређују културни идентитет српског народа и културне вредности које су они створили - оцјењује се у саопштењу.

Уз жеље да најугледнији српски недјељник НИН буде опет што је био, Удружење књижевника изражава жаљење што се овај лист "није издигао изнад страсти самопорицања исказаних у награђивању Басарине умотворине".

Они истичу да пут затирања српских књижевних вриједности није пут НИН-овог избављења.

- Желимо од срца, колеги Басари, жирију и НИН-у да прогледају. Овакве појаве у српској књижевној култури жно басаранж, јер ниво свести читалаца је изнад теофилизације Србије. Десанка, опрости нам - наводи се у саопштењу.

У роману "Контраендорфин", који је у понедјељак, 25. јануара, проглашен добитником НИН-ове награде за роман 2020. године, Басара описује једну скаредну анегдоту, која се наводно десила са Десанком Максимовић и пјесником Миланом Ненадићем, који јој се наводно обратио ријечима са сексуалном конотацијом.

Пјесник Милан Ненадић, који је прије три године добио управо награду "Десанка Максимовић", јуче је за "Вечерње новости" изјавио да је био запрепашћен када је чуо на који начин га је Басара увео у роман, те демантовао да се тај разговор са Десанком било када догодио.

- Ко би се на такав начин обратио часној старици - рекао је Ненадић.

У образложењу НИН-овог жирија се наводи да је "Контраендорфин" друштвена сатира сачињена од "немогућих" сцена, "недопустивих" закључака, парадоксалних тврдњи, цијеле љествице надреализованих хипербола, у којима се претресају темељи не само српског друштва и културе, историје и политике, него читавог савременог свијета.

Басара у свом новом роману "Контраендорфин" духовито и бритко, беспоштедном сатиром, обрачунава се са српском митоманијом, а кроз иронију и гротеску, ликови су и фикционализоване историјске личности попут Иве Андрића, сликара Мира Главуртића и Милована Ђиласа.

Жири у саставу Теофил Панчић (предсједник), те Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић одлучио је да НИН-ову награду за најбољи роман на српском језику, објављен у 2020. години, додијели роману "Контраендорфин" Светислава Басаре, у издању "Лагуне".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана