Удружења издавача Србије и Српске потписали споразум о сарадњи

Срна
Удружења издавача Србије и Српске потписали споразум о сарадњи

 БЕОГРАД - На 65. Међународном сајму књига у Београду данас је потписан споразум о сарадњи Удружења професионалних издавача Србије и Удружења издавања Републике Српске.

Након церемоније потписивања шефу Представништва Републике Српске у Србији Млађену Цицовићу уручена је Повеља Удружења професионалних издавача Србије за посебне заслуге у културној размјени и повезивању издавача Србије и Републике Српске.

Споразум су пописали предсједник Удружења професионалних издавача Србије Зоран Хамовић и Удружења издавача Републике Српске Ненад Новаковић, који су истакли да је овај документ само формализација досадашње сарадње.

"Наш циљ је да се ми, мањи, наслонимо на поузданијег и бољег брата из Београда и да на тај начин можемо да остварујемо неке бенефите, прије свега кад наступамо на међународним манифестацијама, овдје у Србији и у Републици Српској", рекао је Новаковић.

Он је навео да ће се покушати законодавно ријешети да издавачи из Србије могу учествовати на откупу књига у Републици Српској и обрнуто. Новаковић је истакао да је Цицовић као шеф Представништва Републике Српске у Србији ослонац и узданица за већину радника у култури из Републике Српске и да је Повеља само начин да се крене пажња на овог ванредног прегаоца.

Примајући захвалницу, Цицовић се захвалио Хамовићу и Новаковићу прије свега за све што чине када је у питању књига, култура, српски језик и ћирилица за очување српског националног идентитета. Цицовић је навео да 2009. године, када је предложио да Република Српска на најпрестижнијој културној манифестацији у југоисточној Европи, Београдском сајму књига, наступи на репрезентативном штанду, није било довољно књига да се постави на полице штанда.

"Ове године Представништво на репрезентативном штанду Републике Српске представља 34 издавача и промовисаће 125 паслова. Осим тога на нашем штанду су изложена издања која неће бити промовисана, али су изложена", рекао је Цицовић. Он је истакао да је у оквиру штанда Српске и штанд Удружења издавача Републике Српске на којем се могу купити књиге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана