Учење језика кроз поезију

Александра Маџар
Учење језика кроз поезију

Бањалука - Књижевни фестивали за дјецу креативни су и занимљиви догађаји на којима малишани имају прилику да се додатно упознају са језиком и направе своје прве кораке на путу писане ријечи.

Многима је то прилика да први пут гласно изговоре своје записане мисли, али и да се упознају са цијењеним српским писцима за дјецу који ријетко пропуштају овакве догађаје. Мјесто са којег су многи малишани упловили у бесконачно море стихова је и Фестивал поезије за дјецу у Источном Сарајеву, који постоји већ тринаест година.

- Како научити језик, ако не кроз изабране, лијепе ријечи, које се читају и причају на фестивалима поезије. То је прилика да дјеца на непосредан начин од пјесника усвоје осјећај за језик, реченицу, метафору, мелодичност и ритам - рекао је умјетнички директор поетског фестивала у Источном Сарајеву Витомир Митрић.

У вријеме трајања овог фестивала одржава се и богат пратећи програм посвећен умјетности који додатно мотивише на стваралаштво.

- Тако су многа наша дјеца уз манифестацију поезије за дјецу почела да пишу стихове. Та потреба да се нешто створи већа је и израженија код дјеце него код одраслог човјека, јер дијете је на почетку стваралачког пута у велики свијет поезије - сматра Митрић.

Прилику да најмлађе заљубљенике у писану ријеч одведе на велики дјечији фестивал у Београду, "Витезово пролеће", имао је српски књижевник Горан Врачар из Источног Сарајева.

Умјетничку и образовну тежину овом фестивалу, који се одржава у Центру "Сава" у организацији главног и одговорног уредника књижевног часописа за дјецу "Витез" Недељка Попадића, дају и награде за младе ствараоце.

 - Од великог је значаја што се награђују радови из свих области умјетности, писане ријечи, цртежа, карикатуре, музике... Са друге стране, млади су ове године имали прилику да се упознају са великим пјесничким именима Добрицом Ерићем, Милованом Витезовићем, Рајком Петровим Ногом - подсјетио је Врачар.

Талентовани млади ученици Средње музичке школе у Источном Сарајеву Јована Бојанић, Лука Новосел, Марко Андрић, Павле Ивановић и Петар Шућур ове године представили су се у музичком дијелу програма.

- Пјесму Недељка Попадића "Шта сам све рекао једном царинику" они су компоновали заједно са професором Младеном Јанковићем, а у знак захвалности организатор их је позвао да је изведу на фестивалу - казао је Врачар.

Часопис "Витез"

- Часопис "Витез" за дјечију књижевност је једини и најпродаванији у Србији. Ускоро би у Републици Српској требало да се појави издање које би било прилагођено нашој дјеци. Надамо се да ћемо остварити успјешну сарадњу са Недељком Попадићем и овим часописом, као и да ће наши малишани имати прилику да осјете чаролију која испуњава фестивал "Витезово пролеће" - каже Горан Врачар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана