У улози Валтера Трифуновић или Ђуричко?

Агенције
У улози Валтера Трифуновић или Ђуричко?

Сарајево, Загреб - Послије вишегодишњих најава, крајем маја ове године почиње снимање римејка култног филма "Валтер брани Сарајево" у Сарајеву и Загребу.

Још није одлучено ко ће се појавити у улози Валтера, кога је у првој верзији филма маестрално одглумио бард српског глумишта Велимир Бата Живојиновић. Шушка се да се продуценти из Кине и њихови партнери из загребачког "Јадран филма" не могу одлучити између Сергеја Трифуновића и Николе Ђуричка, иако ће аудиција бити отворена са за све глумце са подручја бивше Југославије.

План је да се раде двије верзије филма, као и ТВ серија од 30 епизода. У анкетама на појединим хрватским сајтовима кандидат за главну улогу, поред Трифуновића и Ђуричка је и Горан Навојец, док више од половине оних који су гласали сматра да је Бата јединствен и да га није могуће замијенити.

Иначе, "Валтер брани Сарајево" је најпопуларнији страни филм у Кини, те није чудно што продуценти стижу баш из те земље, уз партнере из земаља бивше Југославије, Аустралије и Њемачке.

- "Јадран филм" је иницијатор цијелог пројекта од 2006, односно 2007, када је био представљен на Сарајево филм фестивалу. Након тога смо добили одобрење Владе Федерације БиХ и тадашњег министра културе Гаврила Граховца. Након одобрења и потписаних споразума, кренули смо у потрагу за копродуцентима и партнерима у НР Кини и цијелом свијету. Тај процес је у првој фази трајао четири године и приводимо га крају - истакао је предсједник управе "Јадран филма" Винко Грубишић.

Према његовим ријечима, римејк ће се снимати у Сарајеву на аутентичним локацијама, али и у загребачким студијима "Јадран филма".
- У првој верзији "Јадран филм" и партнери из Сарајева воде главну ријеч, у другој верзији филма нећемо имати тако значајну улогу, јер смо за тај пројекат заинтересовали важне и велике стране партнере - рекао је Грубишић.

Додао је да се тренутно усклађују креативна извођења и финансијска улагања у обје планиране верзије.

- Проблемом адаптације "Валтера" за ново доба системски смо се бавили годинама и то смо радили с више страних партнера. Тај процес је у креативном смислу био изазован и тежак. Вјерно ће слиједити дух оригинала, али ће имати и неке елементе који га приближавају перцепцији данашњег гледаоца и у неком смислу ће имати везе и са посљедњим ратом - надам се и посљедњем на овим просторима - истакао је Грубишић.

У припремама за нови филм продуценти нису контактирали са првим носиоцем насловне улоге Батом Живојиновићем, али сви који су се појављивали у оригиналу на неки ће начин бити присутни у римејку.

У ранијим изјавама Грубишић је истицао и да су мотиви за снимање новог "Валтера" својеврсни повратак на "систем вриједности који се нама свиђа".

Борба добра и зла

- Мислим да нико код нас не може мијењати историју, нити бирати у којој војсци су нам били дједови. Можемо само на паметан начин дефинисати шта је будућност и извући само оно добро што је било у прошлости. Борба против онога који је убијао цивиле и покушавао искоренити цијеле народе у логорима била је, наравно, борба добра против зла - рекао Винко Грубишић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана