У Требињу приказан документарни филм “Чекајући Хандкеа”

Срна
У Требињу приказан документарни филм “Чекајући Хандкеа”

ТРЕБИЊЕ - Документарни филм “Чекајући Хандкеа”, српског режисера Горана Радовановића, који говори о посебним везама нобеловца Петера Хандкеа са српским народом на Косову и Метохији вечерас је приказан у Требињу.

Филм прати причу о настојању Срђана Петровића, винара из Велике Хоче да, након сазнања да је Петар Хандке добио Нобелову награду за књижевност, постави плочу са рељефним ликом писца на својој винарији гдје је велики Хандке више пута боравио.

Радовановић каже да постављање плоче захвалности славном писцу у изопштеној и изолованој енклави као што је Велика Хоча постаје својеврсна сизифовска акција која разоткрива сву драму преосталог српског становништва на Косову и Метохији.

“Ово је прича о тешком животу српског народа на Косову и Метохији. Мотивација је заправо трагедија живота остатка српског народа који живи у енклавама, а што треба сви да виде”, навео је Радовановић.

Филм је приказан у организацији Кинотеке Републике Српске, чији је директор Сњежан Лаловић рекао да ове године желе да гледаоцима, љубитељима филма што више приближе домаће ауторе из Републике Српске и Србије.

“Први аутор којег представљамо је наш истакнути редитељ Радовановић, који много води рачуна да буде идентитетски редитељ. Његов филм биљежи нашу стварност коју ми често не можемо да видимо”, навео је Лаловић.

Он је истакао да је филм имао премијеру у Русији, да је синоћ била балканска премијера на Палама, сутра ће бити приказан у Будви, па на Фесту у Београду.

У биоскопу Културног центра Требиње сутра ће бити приказан документарни филм “Јени, мало свјетло са запада” редитеља Слободана Симојловића, снимљен по књизи “Ратни дневник Пале 1993 – 1995”, коју је написала Јени Лигтенберг, која је на Палама боравила у оквиру холандске хуманитарне мисије.

“То је једна топла прича, мало свјетло са запада. Три године боравка у болници на Палама Јени је посветила рањеницима и болесницима и вративши се у Холандију, покушала да промијени, исправи слику о нама коју су представили западни медији и није успјела, остала је без родбине и пријатеља”, рекао је директор Кинотеке Републике Српске.

Почетак пројекције је у 18.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана