У трци за Београдског победника 15 филмова из 12 земаља

Срна
У трци за Београдског победника 15 филмова из 12 земаља

Београд - У такмичарском програму београдског Међународног филмског фестивала - ФЕСТ, који ће бити одржан од 24. фебруара до 5. марта, налази се 15 остварења из чак 12 земаља са различитим жанровима и темама, међу којима је и тероризам.

Филмови, са снажним ауторским ставом, у овом програму такмиче се за награду "Београдски победник", а жиријем који је додјељује предсједава српски редитељ Срдан Голубовић, саопштено је из Цебефа, који је организатор ФЕСТ-а.


Два филма у главном програму баве се једном од најактуелних тема данашњице – тероризмом, а то су "Црни вјетар" Хусеина Хасана Алија /Ирак, Сирија/ и "Лајла М." холандске ауторке Мијке де Јонг.

Први филм бави се овом застрашујућом модерном пошашћу кроз призму љубавне приче у окупираном Синџару, док је други филм модеран женски поглед на исламофобију која влада Европом из перспективе младе и радикалне муслиманке.

Иранска кинематографија је током посљедње двије деценије једна од водећих у свијету, одакле стижу два филма "Инверзија" Бехнама Бехзадија, која се бави преиспитивањем либералних убјеђења младе жене из Техерана, те "Маларија" Парвиза Шахбазија, у којој прилично слободноумна дјевојка лажира своје киднаповање пред братом и оцем.

Из Русије у главни такмичарски програм долазе филмови "/М/Ученик" Кирила Серебреникова, прича о етичким превирањима једног младића, као и "Пикова дама" Павела Лунгина, који се бави несвакидашњом судбином жене за карташким столом.

Посебно је ескцентричан грчки фестивалски, па и биоскопски хит "Топлотни удар" Аргириса Пападимитропулоса, изразито духовит филм који се бави извитопереним односом према блискости.

Филм "Ева" Хаима Табакмана из Израела интимна је прича о браку који бива уздрман када супруг открива да на другом крају града, у стану који се води на његово име, живи непознати мушкарац.

У конкуренцији су још и "Хартстон" Гудмундура Арнара Гудмундсона /Данска, Исланд/, прича о одрастању два дјечака у малом рибарском селу на Исланду, "Ови дани" Ђузепеа Пичионија из Италије, прича о четири пријатељице које на путу преиспитују своје међусобне односе и планове за будућност, као и "Торил" Лорена Тејсиера из Француске, трилер о младом човјеку који одлучује да почне са узгајањем марихуане како би могао да плати рачуне.

Словачко-чешко остварење "Учитељица" Јана Хребејке је драма смјештена у Братислави током посљедњих година комунистичке владавине, а бави се односима моћи у једној средњој школи.

Регион у главном такмичарском програму представљају чак три остварења, а од тога један из Словеније - "Ноћни живот" познатог словеначког аутора Дамјана Козолеа, психолошка драма у којој се средовјечна жена бори са изненадном смрћу свог супруга.

Један од два филма из Хрватске је "Горан" Невиа Марасовића, питорескни трилер необично стилизован и одсјечан.

Хрватска у главном такмичарском програму као свог представника има и дебитантски филм младе хрватске редитељке Хане Јушић "Не гледај ми у пијат", који говори о скучености у сваком смислу, материјалном и фигуративном кроз визуру младе главне јункиње.

ФЕСТ ће бити одржан у Београду од 24. фебруара до 5. марта, а отвориће га филм "На млијечном путу" Емира Кустурице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана