У свијету хит, код нас на маргини

Александра Маџар и дописници
У свијету хит, код нас на маргини

Бањалука - Мале библиотеке у свијету доживљавају процват, упркос дигиталној ери, али библиотекари у Републици Српској воде борбу са вјетрењачама.

Додатни немир и бригу подстакао је нови Нацрт закона о библиотечко-информационој дјелатности, на који су библиотекари и челни људи библиотека у Српској бурно реаговали.

- Нацрт наведеног закона повучен је из скупштинске процедуре ради дораде. Разлог за доношење новог закона садржан је у потреби за побољшањем и унапређењем постојећег. Један од разлога за доношење новог закона јесте и потреба за подстицањем примјене нових технологија у библиотечкој дјелатности - саопштено је из Министарства просвјете и културе РС.

Међутим, библиотекаре је забринуо приједлог другачијег финансирања библиотека. То би, према првобитном нацрту (који је враћен на дораду), подразумијевало да се плате за запослене у народним библиотекама неће директно издвајати на жиро рачуне библиотека. Плате би се у виду трансфера за примања запослених у библиотекама дозначавале на рачуне посебне намјене у јединицама локалне самоуправе, навели су из Министарства.

- Оно што је тим нацртом закона дефинисано није нови модел и већ се користи у неким земљама. Поента је да је можда превише рано за такав начин финансирања. Библиотеке у малим срединама су центар културе и образовања. Оне се са разлогом плаше, јер није ријеч само о платама радника. Страхују да би могло доћи до девалвације струке - рекла је директор Народне и универзитетске библиотеке РС Љиљана Петровић-Зечић.

На исти проблем указала је и директор Народне библиотеке Добој Славица Гостимировић.

- Пребацивање библиотека на терет општина било би погубно. Недостаци који су очигледни у том нацрту у вези су и са избором директора библиотека. На том руководећем мјесту требало би да буду људи који одлично познају библиотечку дјелатност - сматра Гостимировићева.

Чињеницу да су домаће библиотеке запостављене наводи и директор бијељинске Народне библиотеке "Филип Вишњић" Јован Цвјетковић.

- Не би били у стању да функционишемо на тај начин. Ако наша библиотека не може да се избори са тим, шта би тек било са мањим општинама - пита се Цвјетковић.

Предсједник Друштва библиотекара РС Стојка Мијатовић није оптимистична када је ријеч о оживљавању малих библиотека у Српској.

- Ако би библиотеке прешле на општинске буџете, многи библиотекари би остали без посла. Урушио би се библиотекарски систем и сав наш труд који смо годинама улагали да ову дјелатност подигнемо на виши ниво - казала је Мијатовићева.

Приједор и Требиње

- Највећи број општина у РС једноставно не би могао да финансира библиотеке, јединствени библиотечки систем и раднике - казала је директор приједорске Народне библиотеке "Ћирило и Методије" Мара Ећим.

Да би такав начин финансирања био неповољан сматра и директор Народне библиотеке Требиње Дана Кудуз.

- Ако би промијењени концепт финансирања ступио на снагу, бојим се да би то била права катастрофа за библиотекарство - казала је Кудузова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана