У сусрет вечерашњој премијери у ДПРС: Повратак у дјетињство са Томом Сојером

Александра Маџар
У сусрет вечерашњој премијери у ДПРС: Повратак у дјетињство са Томом Сојером

Бањалука - Чак и они који ће урадити све друго само да не би читали, знају за дјечака чије су пустоловине исписане руком, маштом и стварношћу Марка Твена и сами оживљавали кроз своје дјетињство.

Причу о несташном дјечаку Тому Сојеру, коврџаве косице и плавих очију, како га је у свом роману сликао Твен, на даскама Дјечијег позоришта Републике Српске (ДПРС) оживио је познати редитељ Југ Радивојевић. Он је недавно из Београда допутовао у Бањалуку те са нашим глумцима вриједно радио како би на најбољи начин изнијели ову велику ансамбл представу током чијег је процеса рада важила она позната заклетва коју честу као дјеца прошапћемо: "Сви за једног, један за све".

Премијера комада биће одржана вечерас у 19 часова, када ће се отворити и Сцена за младе у Дјечијем позоришту Републике Српске. У сусрет премијерном извођењу за "Глас Српске" о представи су говорили Том Сојер, којег тумачи млади глумац Иван Перковић, и његов најбољи пријатељ Хаклбери Фин чији је лик оживио Драган Вучић, студент четврте године глуме на Академији умјетности у Бањалуци у класи професора Жељка Митровића.

Перковићу ово није први пут да игра у представи за дјецу, али ово му је прва улога у Дјечијем позоришту РС.

- Указано ми је велико поверење, играм насловну улогу, и надам се да ћу га оправдати. Играти Тома Сојера је велики изазов који носи посебну одговорност, јер сваки дечак жели да буде Том Сојер и машта о томе. Небројено пута сам у току детињства играо Тома Сојера, а сада имам прилику да га играм на сцени - казао је Перковић.

За разлику од Ивана, талентованом студенту глуме Драгану ова премијера остаће засигурно у неком посебном кутку успомена, јер је ово његов први професионални ангажман.

- Самим тим што се већина сцена игра у гледалишту са минималном сценографијом, за мене то представља велики изазов. Када узмемо у обзир да је ово ансамбл представа, те да у сваком тренутку морамо да дишемо као један, то обавезује сваког од нас да носи дозу одговорности према свом партнеру - додао је Вучић.

Најавили су да малишане, али и њихове родитеље очекује динамична и интересантна представа о безбрижном дјетињству које је већина проживјела.

- Деца ће схватити да је детињство најлепши део живота и да треба да уживају у томе, а одрасли ће се са носталгијом сетити тог периода. Мислим да је ово забавна и племенита представа, из које се може много научити - прича Перковић.

О сарадњи са великим позоришним зналцем какав је Југ Радивојевић, али и са осталим искуснијим колегама ови млади глумци имају само ријечи хвале и једно богато искуство уписано у њихове позоришне кораке.

- Радити са редитељем који у сваком тренутку зна шта хоће, а нарочито са редитељем који иза себе има десетине режираних представа, за мене представља велико задовољство. Посебно поштовање дугујем колегама са којима сам радио, јер вас они просто својом позитивном енергијом тјерају да из пробе у пробу будете све бољи - испричао је Вучић.

Главном јунаку представе посебно се свидјела идеја редитеља да прошири сценски простор.

- То заиста даје нову димензију и динамику. Тај концепт ми се свидео и због тога сам прихватио ову улогу. У току рада је владала добра атмосфера и рад са колегама из Дјечијег позоришта је заиста једно лепо искуство - нагласио је Перковић.

Објаснио је и да лик Тома Сојера има сложену структуру, уз коментар у роману да је састављен из три стварна лика.

- Дакле, само је делимично аутобиографски и описује стварне доживљаје Марка Твена тј. С. Клеменса, како му је право име. Други део лика представља прави Том Сојер, он је заиста постојао, био је ватрогасац и локални херој, спасао је више стотина људи. Трећи део лика је вероватно фикција, још се не зна његово име. Сам роман је писан у три наврата, Марк Твен му је посветио велики део живота, али је успео да напише књигу о најжешћем дечаку на свету - Тому Сојеру - закључио је Иван.

Глумачка кондиција

Поред тога што је процес рада на овом комаду у сваком смислу за Вучића био ново искуство, посебно му је пријало грађење глумачке кондиције.

- Просто морате да играте у шестој брзини и да дајете све од себе како би представа била жива. Дјечија представа изискује неки други ритам и темпо, који држи пажњу публике - казао је Драган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана