У суботу треће "Покровско пјесничко саборовање"

Срна
У суботу треће "Покровско пјесничко саборовање"

БРОД - У Броду ће у суботу, 15. октобра, по трећи пут бити одржано "Покровско пјесничко саборовање", у организацији Црквене општине Брод и Српског књижевног клуба "Вихор" из Дервенте.

Програмом манифестације предвиђено је да у 13.00 часова учесници манифестације у Цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу присуствују молитвеном помену цивилним жртвама, поводом 30 година од стравичног злочина над српским народом, који су починиле регуларне снаге хрватске војске и паравојне муслиманско-хрватске формације.

У плану је полагање заједничког вијенца или цвијећа испред спомен-крста у Сијековцу, и кратак час историје о страдању Срба и православних цркава на подручју општине Брод.

Након Сијековца, учесници ће обићи Храм Покрова Пресвете Богородице у Броду, након чега у 14.00 часова слиједи промоција заједничког зборника и наступ пјесника из региона.

Протојереј-ставрофор Жељко Теофиловић истакао је да ове године учествује 115 пјесника из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније, Бугарске, Грчке, Аустрије, Русије и Америке.

"Циљ ове пјесничке манифестације постигнут је и првим саборовањем, а то је свесрпско и православно једнинство у писаној ријечи, и то је оно што је највећа драгоцјеност овог саборовања - једнодушност у вјери и очување православног и српског идентитета нашег народа", написао је Теофиловић у предговору зборника чија ће промоција бити одржана у суботу.

Зборник "Покровско пјесничко саборовање", приређивача Ненада Симића из Дервенте, објављен је у издању организатора манифестације, а биће промовисан у просторијама Светосавског дома у Броду, гдје ће и пјесници учесници рецитовати пјесме.

"Благослов за одржавање манифестације `Покровско пјесничко саборовање`, а поводом прослављања Покрова Пресвете Богородице, крсне славе храма и општине Брод, добили смо од Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија. Пјесници су доставили до двије пјесме које су уврштене у зборник", рекао је Симић.

Према његовим ријечима, културна манифестација добила је подршку локалне заједнице и начелника општине Зорана Видића, а од прошле године уврштена је у календар догађања у оквиру програма "Октобарске свечаности слободе".

Садржај зборника обогаћен је фотографијама са других пјесничких сусрета.

Манифестацију ће увеличати и учешће Културно-умјетничког друштва "Душко Трифуновић" из Брода, чији малишани од самог почетка одржавања манифестације учествју у програму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана