У сриједу почиње фестивал "Ћирилицом"

Срна
У сриједу почиње фестивал "Ћирилицом"

ПОДГОРИЦА - У Будви ће у сриједу, 23. августа, почети седмо издање Фестивала "Ћирилицом" у оквиру којег је предвиђен богат културни програм, а као најзначајнији књижевни догађај издвојено је гостовање пољске књижевнице и добитнице Нобелове награде за 2018. за књижевност Олге Токарчук.

Фестивала "Ћирилицом" почеће концертом "Византијско појање", а потом ће услиједити књижевни програм "Сви византијски василевси".


Директор Народне библиотеке Будва Мила Баљевић рекла је данас на конференцији за новинаре да овогодишњи фестивал представља врх који је та установа досегла у организацији културних програма у свом трајању од скоро 160 година.

"Као организатори смо одлучили да ове године фестивал продужимо са уобичајних двије на три недјеље. Богат програм је осмишљен с циљем да се афирмише културно насљеђе и са намјером да допринесемо донекле реализацији најзначајнијег пројекта наше општине жБудва – Бока, европска престоница културе 2028. годинеж", рекла је Баљевићева.

Генерални покровитељ Фестивала је Туристичка организација Будва која је препознала важност промоције ћириличног насљеђа без којег су историја Будве, Боке и Црне Горе незамисливи.

Предсједник Савјета Народна библиотека Будва професор Марија Мајкић истакла је да ће Фестивал "Ћирилицом" прије свега бити у служби кандидатуре Будве и Боке за Европску пријестоницу културе 2028. године.

Она је истакла да је ријеч о ексклузивном пројекту који садржајем превазилази друге културне пројекте у Будви и у Црној Гори.

Фестивал се одржава до 13. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана