У септембру међународна "Колонија камена Боро Њежић"

Srna, foto: arhiva
У септембру међународна "Колонија камена Боро Њежић"

БАЊАЛУКА - Међународна "Колонија камена, Боро Њежић" биће одржана од 7. до 15. септембра на неколико локација у Градишци, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Путем међународног конкурса расписан је јавни позив за два мозаичара и два вајара на задату и слободну тему, а одабрана дјела ће бити стварана на лицу мјеста у јавном простору, стварајући "музеј на отвореном", по коме ће ова колонија бити препознатљива као јединствена на ширем простору.

За позицију мозаика одабрана је Улица Драгоје Лукића, која се налази у центру града непосредно уз Спомен парк, док ће се позиције скулптура накнадно утврдити, након израде постамента и прецизно одабране локације, те уз сагласност аутора.

На сваком умјетничком дјелу биће кју ар код, те ће се путем мобилне апликације сви заинтересовани моћи упознати о умјетничком дјелу и умјетнику који је то дјело израдио, али упознати о лику и дјелу Боре Њежића и специфичностима "Камене колоније".

У пројекту колоније сваке године директно ће учествовати најмање четири умјетника одабрана путем међународног конкурса, те студенти Академије ликовних умјетника Републике Српске и Удружења ликовних умјетника из региона, који буду учествовали у радионицама.

Заинтересовани основци и средњошколци моћи ће да прођу све основне сегменте у изради умјетничких дјела у камену, те да се упознају са ликом и дјелом Боре Њежића.

Кроз музеј на отвореном, који се састоји од мозаика и скулптура у камену, изложених у јавном простору, Градишка ће бити специфична и препознатљива широм региона.

"Осим Камене колоније биће приређен и меморијал умјетнику који се састоји од документарно-играног филма, монографије, формирања умјетничког легата и израде бисте у камену, који финансира Завичајни музеј Градишка и донатори", наводи се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана