У септембру изложба посвећена великом Паји Јовановићу

Танјуг
У септембру изложба посвећена великом Паји Јовановићу

Изложба "Један сликар, 10 фотографа, 20 умјетничких дјела" биће постављена у септембру у београдском музеју Паје Јовановића, најавили су организатори.

У сарадњи са Музејом града Београда, Колор Медија Комуникације наставља популаризацију славних југословенских и српских сликара уз ангажман савремених фотографа.

Послије изложби у Галерији "Сава Шумановић" у Шиду и Галерији "Милан Коњовић" у Сомбору, специфични арт догађај биће одржан у септембру.

Репрезентатвини музејски простор адаптиран је на основу ентеријера умјетниковог атељеа у Бечу, у коме је стварао од 1895. до 1938. године.

Слике су представљене у четири цјелине: пејзаж, портрет, историјска композиција и акт.

Паја Јовановић је свом граду желио да остави, како је говорио, "оно што би вриједело чувати од његовог рада и алата".

Изложба "Један сликар, 10 фотографа, 20 умјетничких дјела" конципирана је тако да ће се одабрана дјела Паје Јовановића налазити на зидовима музеја, а фотографије инспирисане њима - на штафејалима испред његових слика.

- Сигурна сам да слобода, неисцрпна инспирација и, прије свега, неоптерећеност комерцијалним задатком, пружају креативне могућности умјетницима да се изразе. Хвала и Игору Тодоровићу на помоћи у креирању не само костима, него и атмосфере на снимању сцена из живота знаменитог сликара - рекла је Јелена Медаковић, директорка МГБ.

Позиву су се одазвали фотографи Небојша Бабић, Миша Обрадовић, Моника Павловић, Милош Надаждин, Јелена Јованов, Север Золак, Марко Крунић, Вукица Микача, Радивој Хаџић и Јарослав Пап.

- Музеј Паје Јовановића конципиран је као стан у коме је умјетник живио и стварао. Поред збирке слика ту су и лични предмети, намјештај, скулптуре и дивне успомене на његову највећу љубав Муни Даубер Јовановић, која је овековјечена на многим сликама. Можда сам се због тога и одлучио за римејк слике "Дама поред камина". Покушаћу да оживим интимни моменат стварања тог дјела и прикажем Муни и Пају заједно у њиховом креативном заносу - описао је своје импресије фотограф Марко Крунић који је у Њујорку сарађивао са Марином Абрамовић и Џефом Кунсом.

Јелена Јованов, испирисана портретом краљице Марије пожељела да се испред њеног објектива нађе принцеза Даница Карађорђевић, одушевљена је и идејом да се фото техником цитирају велика умјетничка дјела.

- Мој први инстинкт, када је у питању Паја Јовановић, била је жеља за репликом неке од његових чувених слика са историјском тематиком. Али у музеју сам открио чудесне актове његове жене Муни у чему смо нас двојица врло слични - било је оно што је опредијелило Мишу Обрадовића.

Вукица Микача се, такође, нашла пред ријетким умјетничким изазовом.

- Током посјете Музеју Паје Јовановића сви смо осјетили отмјеност амбијента, као да смо негдје у Бечу, што је показује да Београд има и своје скривено љепше лице. Нама фотографима би задатак требало да олакша то што је Паја изразити представник академског реализма, својственог и фотографији, па ћемо моћи вјерно да пренесемо његова дјела - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана