У Шамцу уништено 80 одсто фонда

Александра Маџар
У Шамцу уништено 80 одсто фонда

Бањалука - Уништено је сигурно осамдесет одсто библиотечког фонда. Вода је била око метар и седамдесет, тако да су и полице повукле влагу и уништиле књиге. Највредније што је страдало је фонд стране и ријетке књиге.

Испричала је ово за "Глас Српске" директор Народне библиотеке у Шамцу Вера Јовановић и истакла да су све књиге које су захваћене поплавом вриједне.

Ова институција културе била је на жестоком удару воде, а око 22.000 дјела смјештено је у једној просторији у приземљу. У катастрофалној поплави библиотека у Шамцу изгубила је дјечији фонд, фонд за одрасле, енциклопедијске збирке, рјечнике, приручнике, лексиконе, документацију, инвентарне књиге, али и опрему.

- Библиотека је у потпуности компјутерски обрађена. Радили смо у програму "Публико 2004", који смо 2007. године преузели од Матичне библиотеке у Добоју и потпуно обрадили фонд. Тако је библиотека била потпуно сређена, све је уништено - рекла је Јовановићева.

Ништа боље стање није ни у Матичној библиотеци у Добоју, у којој су поплаве уништиле шездесет одсто фонда. Срећа у несрећи, како је рекла директор библиотеке Славица Гостимировић, је то што су они дио књига највећег одјељења у библиотеци (информативно-позајмног) смјестили на спрат због реновирања, па су то успјели спасити.

- Имали смо укупан број монографских публикација 92.080, то је посљедња цифра са којом располажемо. Готово цијело дјечије одјељење је уништено. Оштећења на згради су велика - нагласила је Гостимировићева.

Када се ситуација смирила, испричала је, прво су дигли ламинат, испод којег је био паркет, а затим греде и земља.

- Пола библиотеке је сама земља, немамо ништа. Врата су била сва избијена, вадили смо штокове. Прозори су уништени, али стоје, обрисани, огуљеног лака, искривљени, али ако их скинемо, немамо шта да ставимо - објаснила је Гостимировићева.

Волонтери из Бањалуке, Прњавора и Српца помогли су да се уништене просторије очисте.

- Толико смо захвални тим младим дивним људима. Не знам како бисмо без њих све то очистили и када, јер је било страшно - папир у муљу и блату - истакла је Гостимировићева.

До сада су успјели да саперу блато, огуле зидове, урађена је дезинфекција и сада чекају да се просторије осуше.

- По ономе што смо ми имали, књиговодствена вриједност зграде и вриједност опреме је око милион марака. Зграда треба да буде ојачана, па да се салију плоче у одјељењима, стави керамика, окречи, поставе врата. Тако бисмо створили минималне услове за почетак рада - објаснила је она.

Бијељинску Народну библиотеку "Филип Вишњић" посјетио је министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија, а директор ове институције Јован Цвјетковић упознао га је са обимом причињене штете.

- Уништено је око 7.000 књига, углавном дупликата које већ имамо у одјељењима, док су оштећени пећ за гријање, вентилациони систем и електроинсталације - рекао је Цвјетковић.

Иако вода није дошла до самог објекта библиотеке, Цвјетковић је подсјетио да је фекална вода путем канализационих цијеви великом брзином поплавила 500 метара квадратних подрумских просторија у којима се налази готово 50 одсто цјелокупног фонда или око 50.000 књига.

 - Превентивним измјештањем књига, периодике и архиве на више полице сачувано је око 43.000 књига, као и знатан дио периодике, архиве и опреме - казао је он.

Ова библиотека била је без струје више од четири дана, док су подрумске просторије и даље без електричне енергије. Висина воде у подрумским просторијама достигла је 140 центиметара, али су запослени, коришћењем пумпе за избацивање воде, успјели да зауставе даље надолажење канализације и плављење комплетног подрума.

Радници у бијељинској библиотеци су послије избацивања воде из подрума комплетно очистили подрумске просторије, а затим су стручна лица локалног Дома здравља обавила  дезинфекцију.

У наредним данима исушиваће просторије апаратом предвиђеним за та намјене.

- Нисмо прекидали са радом, а корисницима наших услуга, члановима, пријатељима библиотеке и свим људима који су нам се јављали захваљујемо на подршци. Сви су нам помогли да што прије санирамо штету коју нам је причинила поплава - казао је Цвјетковић.

Акција

- Захваљујући Друштву библиотекара РС са Стојком Мијатовић на челу, која је све вријеме била у телефонском контакту са нама и давала нам подршку, организована је акција "Прикупљање књига за добојску библиотеку". Имамо нешто прикупљених књига, али не можемо их још превозити и смјестити - казала је Славица Гостимировић.

Челинац

- Страдале су нам све прве полице, што је негдје око 2.500 књига и периодике. Уништен је мали дио завичајне грађе, школска лектира и неколико енциклопедија. Школска лектира није скупа, али нам је најпотребнија. Важно је да смо успјели да спасимо опрему - казала је Јелена Иванковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана