У Русији објављен рукопис забрањеног дјела Василија Гросман

Агенције
У Русији објављен рукопис забрањеног дјела Василија Гросман

Москва - Руска служба безбједности представила је у четвртак рукопис романа “Живот и судбина” Василија Гросмана који је више од 50 година чуван у њеном тајном архиву, преносе агенције.

Историјски роман, који многи сматрају “Ратом и миром” 20. вијека, био је на листи забрањених дјела у Совјетском Савезу све до краја 1980-их година.

Федерална служба безбједности (ФСБ), насљедница совјетског КГБ-а, предала је рукопис Руском књижевном архиву гдје ће истраживачи моћи да га консултују.

Предаја рукописа, која је обављена у присуству директора ФСБ-а Александера Бортникова и министра културе Владимира Мединског, представљена је као симбол “васкрснућа” књижевног ремек-дјела које је годинама држано у бункеру.

- Западни критичари вјерују да је овај роман једно од најзначајнијих дјела 20. вијека, које показује сву нашу компликовану, херојску и невјероватну историју кроз причу једне генерације - казао је Медински у изјави за руску телевизију.

Документа која је ФСБ предао књижевном архиву садрже оригинални рукопис романа, писан руком и куцан на машини, фотокопије са унесеним корекцијама, као и биљешке аутора - укупно 10.000 страница које ће бити прави рудник злата за истраживаче.

Кроз причу о животу једне руске породице у току више деценија од револуције до битке за Стаљинград, Гросман у свом ремек-дјелу износи све мане совјетског режима и тадашње политичке номенклатуре, са Стаљином на челу.

Због свега тога роман је заплијењен 1961. и објављен тек двадесет година касније, након што је прокријумчарен из ШСР-а.

Књига је први пут објављена у ШСР-у 1988, а интересовање за њу је посебно порасло након пада комунизма.

Роман је постао још популарнији након што је руска телевизија прошле године емитовала серију рађену по њему.

Василиј Гросман је умро 1964. а да није доживио да његово ремек-дјело буде објављено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана