У Приједору отворена изложба “Пренос” Марије Јевтић Дајић

Срна
У Приједору отворена изложба “Пренос” Марије Јевтић Дајић

ПРИЈЕДОР - У Музеју Козаре у Приједору вечерас је отворена изложба под називом “Пренос”, аутора Марије Јевтић Дајић из Новог Сада, која је истакла да је поставка дјелимично посвећена слијепим и слабовидим лицима.

Ријеч је о опусу Дајићеве од 15 цртежа и неколико тродимензионалних модела, те једног модела са штампаном електроником и неколико мањих модела рађених у атеље штампи.

Дајићева је рекла да је ово опус који ради неколико година, а чија је основа византијска умјетност.

Она је истакла да цртежи и тродимензионални модели приближавају визуелну умјетност слијепим и слабовидим људима.

Дајићева је рекла да је током рада спознала да је жеља и воља лица са инвалидитетом, а посебно слијепих и слабовидих лица да осјете ликовну и визуелну умјетност била изузетно велика.

“То је био разлог што сам се одлучила за овај корак, за жпреносж, односно приближавање уметности њима и ова изложба је делом посвећена слепим и слабовидим лицима”, навела је Дајићева.

Она је додала да утисци тих особа и начин како је доживљавају веома битно за њен даљи рад.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић истакао је,отварајући изложбу, да је она прва у низу у овогодишњој излагачкој сезони, а по одлуци Умјетничког савјета ове установе који још од 2015. године излагаче бира путем конкурса и јасно утврђених критеријума.

“То се показало као веома добро јер сваке године имамо све више и све квалитетнијих аутора, а као критеријум за избор излагача је аутентичност и снага ликовног израза што је, када је ријеч о овој изложби, очигледно и заслужује да отвори овогодишњу излагачку сезону”, рекао је Радоњић.

Марија Јевтић Дајић сликарство је дипломирала на Академији уметности у Новом Саду, а докторске студије је завршила на Природно-техничком факултету у Љубљани. Активно излаже од 2009. године и до сада је имала више од 500 групних и самосталних изложби и у Србији, али и у земљама као што су Кина, Мађарска, Хрватска, Шпанија.

Њена изложба у Музеју Козаре биће отворена до 18. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана