У Приједору одржано вече посвећено Душку Радетићу

Срна
У Приједору одржано вече посвећено Душку Радетићу

ПРИЈЕДОР - У организацији Удружења за очување традиције Приједор, вечерас је у приједорском позоришту одржано вече посвећено Душку Радетићу, Приједорчанину који је био врхунски хармоникаш, композитор, аранжер и педагог, те оснивач једног од најбољих секстета народне музике у бившој Југославији.

Радетић је био уредник музичке редакције и музичке продукције за народну музику Радио-телевизије Београд који је за продукцију грамофонских плоча снимио бројне композиције са врсним интерпретаторима.

Директор Удружења за очување традиције Жељко Шормаз изјавио је да је ово прилика да се Радетићево дјело “извуче” из заборава и представи суграђанима, истичући да је његово име оставило велики траг у култури.

У програму су, осим чланова Удружења, учествовали чланови Београдског омладинског народног оркестра којим руководи Славко Митровић.

“Они су оформили секстет за вечерашњу прилику направљен по узору на чувени секстет Душана Радетића. Куриозитет је то што је Радетић био једини Приједорчанин у том секстету, а и у вечерашњем секстету има један Приједорчанин, наш Марко Бањац, који је члан овог народног оркестра из Београда”, рекао је Шормаз.

Митровић је истакао да мало људи зна да је Радетић у Београду водио чувени секстет у коме су, између осталих, свирали Боки Милошевић, Миодраг Јашаревић и Бранимир Ђокић.

“Он је оставио заиста вредна дела у архиви Радио Београда која су и дан-данас изазов за младе музичаре и певаче. Ми ћемо вечерас покушати да мало жизимитирамож секстет Душана Радетића и на репертоару ће, поред приче о његовом животу, бити и неколико инструменталних нумера које је он свирао и неколико песама које је са познатим певачима снимио за архив Радио Београда”, рекао је Митровић.

Овај пројекат је дјелимично подржало и суфинансирало Министарство културе и информисања Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана