У потрази за музичким благом српског композитора

Александра Маџар
У потрази за музичким благом српског композитора

Бањалука - Међународни научни скуп "Владо Милошевић, композитор, етномузиколог и педагог", који је значајан дио манифестације посвећене српском академику, одржан је на Академији умјетности у Бањалуци.

Дводневни скуп у петак је отворио министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија. Осамдесет учесника из Мађарске, Македоније, Словеније, Србије и Црне Горе дошло је у Бањалуку да размијени научна искуства и уједини се на трагу дјела које је Владо Милошевић иза себе оставио.

Скуп је дио манифестација "Дани Владе С. Милошевића" која је отворена 6. априла у Бањалуци.

- Ове године на научном скупу доста ћемо се држати традиције. Све оно што стварамо данас већ припада историји, али и традицији. Јако смо срећни што ћемо промовисати и зборник са прошлогодишњег скупа и поносни што смо задржали број учесника - рекао је декан бањалучке Академије умјетности Лука Кецман.

Још једном је истакао немјерљив и непроцјењив значај овог српског музичког великана.

Професор на бањалучкој Академији и један од учесника скупа Санда Додик наглашава да јој је посебно драгоцјена размјена искустава и научних достигнућа из музичких области.

- Врло је важно да се покаже да музика осим умјетничке, има и научну димензију која је веома значајна. Ове године истраживала сам у оквиру рада о академику Милошевићу - казала је Додикова.

На овом научном скупу било је ријечи и о животу и дјелу других значајних композитора, које повезује чињеница да су уткани у историју умјетности.

- Већ другу годину бавим се стваралаштвом композитора Реџе Мулића, који је рођен у Црној Гори. Школовао се у Скопљу, а затим радио у Приштини на радију као композитор. Он трпи последице транзиције и наших покиданих веза - рекла је професор Факултета музичких уметности у Београду и предсједник организационог одбора научног скупа Соња Маринковић.

Да је веома значајно што се у данима када се навршила 113. годишњица рођења Владе Милошевића организује ова манифестација, потврдио је и професор бањалучке Академије умјетности Саша Павловић.

Изложба

Живот и рад српског умјетника Владе Милошевића биће приказан и кроз изложбу "Живот проткан нотама - Владо С. Милошевић" која ће бити отворена у суботу у 19 часова у Музеју Републике Српске. Аутор поставке је кустос етномузиколог Сања Пупац. Она је са музеолошке стране кроз изложбу приказала рукописе, радове, личне ствари и спомен-собу Владе Милошевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана